Tudomány

Jól nézd meg ezt a hangyát, mert egy nap elfoglalhatja a világot

Egy új kutatás szerint Etiópia erdeiben az egész Föld megszállására képes hangyafaj egyedei hemzsegnek.

Ez nem valamilyen béna katasztrófafilm alapötlete, hanem egy olyan forgatókönyv, amely a valóságban is lejátszódhat. A Lepisiota canescens nevű hangyafaj az új tanulmány alapján produkálja azokat a viselkedési formákat, melyek egy szuperkolónia kialakításához és egy globális invázióhoz vezethetnek.

D. Magdalena Sorger, az Észak-Karolinai Természettudományi Múzeum kutatója szerint az Etiópiában megfigyelt faj alkalmas arra, hogy globális inváziós élőlénnyé váljon. Az ilyen fajok gyakran utaznak emberi közvetítéssel – gondoljunk csak a patkányok esetére. Mivel az afrikai ország érintett régiójában egyre növekszik a turizmus és a globális kereskedelem, ezért annak valószínűsége is fokozatosan emelkedik, hogy a hangyák akár egy szállítmánnyal, akár egy magánszemély boggyászával új területekre kerüljenek.

Ehhez mindössze egy terhes királynőre van szükség. A tűzhangyáknál így kezdődött

– tette hozzá Sorger.

A hangyák általában kisebb kolóniákban élnek, melyek egy fészekből állnak, élükön pedig egyetlen királynő áll. Nagyjából 20 faj azonban képes arra, hogy valóságos birodalmat, úgynevezett szuperkolóniát hozzon létre, melyekben rengeteg fészek és több királynő is megtalálható. A szuperkolóniákban több milliárd egyed szorgoskodik: megszállják a környezetüket, elpusztítva, vagy uralmuk alá hajtva a többi helyi hangyát.

Ilyen inváziós faj például az Iridomyrmex humilis, azaz az argentin hangya is, amely Észak-Amerikában, Európában, Új-Zélandon és Ázsiában is megtalálható. A jelenleg ismert legnagyobb szuperkolóniájuk a Mediterrán-tenger partvidékén húzódik, nagyjából 6 000 kilométer hosszan.

Mikor Sorger csapata az etióp területeken megismert Lepisiota canescens vizsgálta, a szakértők felfedezték az élőlényekben a szuperkolonizálás képességének bizonyos elemeit. A genetikai elemzés kimutatta, hogy az egyes fészkek lakói sokban eltérnek egymástól, ahogy azt is, hogy a faj őshonos a régióban.

Etiópia területén igazán változatos a növényvilág, így a trópusi erdőségek is megtalálhatóak. A jelek alapján úgy tűnik, ezek a hangyák épp az ilyen környezetet szeretik, ugyanakkor van egy rejtélyes képességük. Bizonyos esetekben kilépnek eredeti élőhelyükről, és a közeli utaknál, épületeknél és mezőgazdasági területeknél is létrehoznak telepeket.

A kutatás egyelőre még csak kisebb fészekcsoportokat talált – a legnagyobb 38 kilométer hosszú volt. A szakértők ugyanakkor hozzátették, ez a legnagyobb populációval rendelkező szuperkolónia, melyet az azt létrehozó hangyafaj eredeti élőhelyén fedeztek fel. A faj elképesztő tempóban növekedő egyedszáma és agresszív terjeszkedése további jel lehet a rovar invazív mivoltára.

A kutatók szerint a megfigyelések arra utalnak, hogy megvan az esély arra, hogy a Lepisiota canescens az egész világon elterjedjen, meghódítva a rivális kolóniákat.

Jó, hogy van feljegyzés arról, hogy miként viselkedik ez a faj a természetes élőhelyén. Ritkán tudunk bármit is egy faj biológiájáról, invazívvá válása előtt

– tette hozzá Sorger.

(Via: Live Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik