Tudomány

Videó: ezért ne húzz le soha nátriumot a vécén!

Az emberi tudás nevében már megszámlálhatatlan tudományos és kevésbé tudományos kísérletet hajtottak végre a vállalkozó kedvű emberek, de kevés olyan fontos dolog van, mint tudni, hogy mi történik, ha nátriumot próbálunk meg lehúzni a vécén.

Grant Thompson arról híres a YouTube-on, hogy rengeteg olyan dolgot mutat meg, ami egyébként élő embernek eszébe nem jutna, bár vitathatatlan, hogy ezek között vannak egyébként értékelhető, és hasznos tanácsok is. Többek között az, hogy miként nyissunk fel kókuszdiót úgy, hogy semmiféle célszerszám nincs nálunk.
Most viszont azt láthatjuk, hogy miért nem jó ötlet tetemesebb mennyiségű nátriumot dobni a vécébe.A nátrium a periódusos rendszer leginkább reakcióképes eleme, amit a videó nagyon jól megmutat már akkor, amikor csupán csipetnyi mennyiségben kerül az öblítővízbe. Ám ha ennél jóval komolyabb mennyiségre rántjuk rá a kart, akkor valami igazán elementáris dolog történik:

Vízzel érintkezve heves reakció zajlik le, és pont ez a reakciókészség az, ami miatt a nátrium elemi formában nem is fordul elő a természetben, csupán vegyületeiben. Önmagában valószínűleg mindenki látta már az általános iskolában, amikor a tanár/tanárnő a Bunsen-égő lángjába tartotta, amit sárgára színezett.

Annak ellenére azonban, hogy elemi állapotában nálunk nem fordul elő a természetben, az űrben annál inkább, hiszen a csillagok egyik fontos alkotóeleme, de egyébként a Földön is a hatodik leggyakoribb, és bolygónk 2,6 százalékát adja. De a vécében ne forduljon elő, ha lehet. Mi szóltunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik