Tudomány

Miért születnek egyesek pici lyukkal a fülcimpájukon?

Az elváltozás nem káros, de ékszer viselésére nem annyira ajánlott.

A szóban forgó lyuk valójában nem is a fülcimpán található, a valódi helyzete azonban elég nehezen írható le röviden. A populáció elenyésző része úgy születik, hogy van egy lyuk a fül felső, porcos része és a koponya találkozásánál.

Aki tudja, miről van szó, ne aggódjon, nem kell vele foglalkozni, a tudósok azonban a mai napig nem tudják pontosan, hogy miért van ott az a lyuk.

A preauricular sinus elnevezésű elváltozás gyakorlatilag születési rendellenesség, de szerencsére azok közül való, amely nincs különösebb hatással az ember egészségére. Az európaiak 0,1-0,9 százaléka születik ilyen lyukkal a fülén, de a tajvaniak körében (2,5%), illetve bizonyos afrikai régiókban sokkal gyakoribb (10%) az előfordulása.

kopoltyu_ful

Az elváltozás jellemzően örökölhető, abban azonban nincs szabályszerűség, hogy csak az egyik, vagy esetleg mindkét oldalon jelentkezik. Ennek ellenére a megfigyelések szerint inkább a jobb oldalon fordul ellő, de ez csak a regisztrált esetekben igaz, így nem jelenthető ki, hogy az összes esetben ez lenne a helyzet.

A lyukat elsőként egy Van Heusinger nevű tudós fedezte fel és dokumentálta 1864-ben. A szakemberek jó ideje keresik a választ a létezésére, de eddig csak elméletekkel tudtak szolgálni. Ezek közül Neil Shubin evolúcióbiológus feltételezése a legszélesebb körben elfogadott: szerinte a lyuk nem más, mint a halak kopoltyújának az evolúciós fejlődés során ott „felejtett” maradványa.

Bár a kis lyuk csábító lehetőséget biztosít piercingek behelyezésére, az orvosok ettől mindenkit óvva intenek, hiszen a mélyedésben könnyen felgyűlhetnek a kórokozók. Amennyiben mégis begyulladna, antibiotikumos kezeléssel gyógyítható, de végső esetben egy műtéti beavatkozással be is zárható a nyílás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik