Tudomány

Passzívházak a nagyvilágból: Water Nest

A környezettudatos viselkedés az élet egyre több területén megtalálható, hiszen az újrahasznosított anyagok már évtizedek óta részét képezik a hétköznapoknak, de mind több napkollektort és napelemet láthatunk a házak tetején is. Az energiapocsékolás is kezd kimenni a divatból, és anyagi lehetőségektől függően mind többen használnak LED izzókat, építkeznek modern, jó hatásfokkal rendelkező szigeteléssel, nyílászárókkal, kazánokkal. Vannak azonban extrém megoldások, melyek a valószínűsíthető jövőt mutatják be, de jelenleg még messze állnak a tömeges elterjedéstől.

Egyik ilyen a Water Nest 100, ami rendkívül környezetbarát, lebegő ház, 100 négyzetméternyi élettérrel, Giancarlo Zema tervezésében, ami a londoni központú EcoFloLife részére készült. A 12 méteres átmérővel és négyméteres magassággal rendelkező építmény 98 százalékban újrahasznosított anyagokból készült, akár a fáról, akár az alumíniumról beszélünk. Energiaellátását a tetőn lévő, az épület alakját követő napelemek biztosítják, és nagyjából 60 négyzetméternyi felületet foglalnak, 4kWp teljesítménnyel, ami bőven elég ahhoz, hogy kiszolgálja az épület energiaigényét.

Mindezen specifikációk kielégítik egy négytagú család életévitelét, hiszen odabent nappali, konyha, fürdő és hálók kerültek kialakításra, de ha valaki úgy kívánja, akkor természetesen irodának, vagy kisebb vendéglátó helyiségnek is kialakítható. Az ügyesen megoldott anyagfelhasználással és szerkezeti kialakítással természetes belső mikroventilláció valósult meg, így az épület minimális kibocsátással rendelkezik.

Mindennek természetesen ára van, így az induló összeg 500 000 euró, ám ha azt vesszük figyelembe, hogy ezért csodás környezetben, unokáink életét is figyelembe véve lakhatunk, illetve hozzávesszük egy tetszőleges főváros belső kerületeiben lévő, hasonló nagyságú ingatlanjainak árait, akkor nem is rossz. Fontos kitétel azonban, hogy a Water Nest csak általában nyugodt vízfelületre építhető, hiszen szerkezetileg nem állna ellen egy tsunaminak, tehát csendesebb folyók, vagy védett öblök számára az ideálisak.

Giancarlo Zema a ház kapcsán azt mondta, a tervezéshez az alapötletet a madarak adták, akik a fiókáikat a fészekben nevelgetik, és ő is úgy érezte, valami hasonló épületet kell alkotnia, mint amilyet azok készítenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik