Tudomány

Az e-járműveké a jövő?

Az ember környezetromboló tevékenysége, illetve a fosszilis üzemanyagok véges mivolta okán valamilyen alternatív megoldást kell találni a közlekedési eszközök meghajtására, hiszen az látható, hogy az elmúlt egy-két évtized légkörre gyakorolt hatásai már rövidtávon is jóvátehetetlen károkat okozhatnak. Márpedig ha azt szeretnénk, hogy unokáink ne egy földalatti bunkerben éljenek amiatt, hogy mi leromboltuk a légkört, akkor tenni kell valamit.

Az egyik lehetséges megoldás az elektromos hajtás, ami már néhány év alatt is rengeteget fejlődött, és jó ütemben halad afelé, hogy teljesen kiválthassa a benzin- és dízelgőzt pöfögő járműveket.

A felismerés, hogy az emberek jelentős része napi néhány kilométert autózik az otthona, a bölcsőde, óvoda, iskola, munkahely és a bolt között, nagyon fontos, hiszen ezeken a rövid távokon a belsőégésű motorok nem melegszenek fel, addig pedig a kopás, az üzemanyag-fogyasztás, ezzel együtt pedig a környezeti terhelés is nagyobb. Ilyen szempontból bármilyen elektromos jármű jobb, hiszen egyetlen feltöltéssel például egy Nissan Leaf alapkiépítésben akár 135 kilométert is elmegy, ugyanakkor átlagos hétköznapon ennek maximum egyharmadára van szükség. Ideálisnak tűnik hát, hogy ilyen autókat használjanak a környezettudatos sofőrök szerte a világban, és szerencsére Magyarországon szép lassan szintén elkezdődött a közgondolkodás reformja ezen a téren.

Néhány éve még azt láthattuk, hogy ugyan számos európai országban megszokott látványnak számítanak a közterületeken megtalálható elektromos töltőberendezések, idehaza csak néhány darabot találhattak az energiaéhes autósok. Szerencsére a „villanykutak” száma egyre szaporodik, és a szolgáltatók is elkötelezettek abban, hogy folyamatosan növeljék a lefedettséget. Aki előre szeretne tervezni, vagy érdekli, merrefelé találhat közterületi töltőt, például megnézheti a holtoltsek.hu térképes adatbázisát, amelyet folyamatosan frissítenek az újonnan kihelyezett berendezésekkel.

A hazai viszonyok tehát szépen kezdik követni a nemzetközi trendeket, így ahogy a töltők száma folyamatosan gyarapszik, és még olcsóbbá válik a technológia, illetve a használt autók piaca is elkezd feltöltődni áramos négykerekűekkel, mindinkább az utcakép részévé válnak az e-autók. Már csak azért is, mert ezen járművek üzemeltetése sokkal olcsóbb, mint benzines, illetve dízel társaiké, tekintve, hogy lényegesen kevesebb kopó, forgó és morgó alkatrész van bennük, mint belsőégésű társaiknál.

Egyetlen dolog szükséges még az elterjedéshez, ha az autósok is szép lassan átérzik a technológia fontosságát – ez viszont nem lesz nehéz az előnyök mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik