Tudomány

Akár jó is lehet a szívednek, ha mérsékelten iszol

Ausztrál kutatók szerint a mérsékelt alkoholfogyasztás pozitív hatással lehet a szívre.

Kisebb valószínűséggel alakult ki a metabolikus szindróma azoknál a kutatásban szereplő alanyoknál, akik naponta 10-20 gramm alkoholt fogyasztottak, mint azoknál, akik 10 grammnál kevesebbet ittak. Az anyagcserezavart sokszor hozzák összefüggésbe az alkohollal, ezért is igen fontos a szesz és a kór közti kapcsolat megismerése.

Metabolikus szindrómáról akkor beszélhetünk, ha valakinél legalább három jelentkezik az alábbi öt szívbetegséget eredményező kockázati tényezőből: magas vérnyomás, alacsony “jó” – azaz a HDL – koleszterinszint, magas vércukorszint, magas trigliceridszint, illetve nagy derékbőség. A szindróma tünetei közt gyakran jelenik meg a cukorbetegség is. Az anyagcserezavar igen veszélyes, mivel elősegíti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.

Duc Du, a Tasmaniai Egyetem Menzies Orvosi Kutatóintézetének szakértője és az új tanulmány vezető szerzője szerint a korábbi, az alkoholfogyasztás és a szívegészség kapcsolatára vonatkozó vizsgálatok sokszor hasonlították össze a mérsékelt ivókat a teljesen absztinensekkel. Du úgy gondolja, könnyen elképzelhető, hogy ezekben a kutatásokban túlbecsülték az alkoholfogyasztás előnyeit.

Az új vizsgálatban Du és kollégái azt vizsgálták, milyen hatással vannak a különböző alkoholfogyasztási szokások a szív egészségére. Ehhez nagyjából 2 200 ausztrál felnőtt adatait elemezték, akiknek az átlagéletkora valamivel több mint 29 év volt.

A szakértők arra jutottak, hogy az alanyok 54 százaléka naponta 10 grammnál kevesebb alkoholt juttatott a szervezetébe, 13 százalék pedig egyáltalán nem ivott szeszes italt. A résztvevők 22 százaléka mérsékelt ivó volt, tehát naponta nagyjából 10-20 grammnyi alkoholt vett magához. Öt százalék 20-30 gramm közt fogyasztott, a maradék pedig átlagosan napi 30 gramm feletti mennyiséget ivott meg.

Du csapata az elemzés során kimutatta, hogy a mérsékelt ivóknál kisebb eséllyel alakult ki a metabolikus szindróma, mint azoknál, akik 10 grammnál kevesebbet ittak. A kutatás alapján nem volt különbség a betegség kialakulásának esélyei közt a 20-30 grammot és a 30 gramm felett fogyasztóknál, illetve a 10 grammnál kevesebbet használóknál és az alkoholt teljesen kerülőknél.

A szakértők azt is megvizsgálták, hogy az alkohol milyen hatással van a metabolikus szindróma egyes tüneteire. A keveset ivók derékbősége meglepő módon kisebb volt az absztinensekhez képest, sőt, a “jó” koleszterinszintjük is magasabb volt. A 20 gramm felett fogyasztók “jó” koleszterinszintje viszont még ennél is megfelelőbbnek bizonyult. Igaz, az ő vérnyomásuk már sokkal rosszabb, mint a többieké.

A kutatók szerint a tanulmány figyelembe vette az alanyok fizikai aktivitását, illetve azt, hogy depressziósak-e, az eredmények mégsem bizonyítják egyértelműen, hogy ok-okozati összefüggés van a mérsékelt ivás és a metabolikus szindróma kialakulási esélyének csökkenése közt.

Duék éppen ezért arra jutottak, hogy a felnőtteknek az alkoholfogyasztás minden pozitív és negatív hatását mérlegelnie kell, amikor inni akarnak. Ha valaki mégis úgy érzi, hogy meggyőzték a kutatók: a napi 10-20 grammos tartományba napi egy korsó sör, egy pohár bor, vagy egy kupica pálinka fér bele.

(Via: Live Science)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik