Tudomány

5 magyar startup és vállalkozás, ahol már elkezdődött a jövő

24.hu
24.hu

2016. 11. 17. 11:10

Minden startup úgy tekint magára, hogy náluk már tényleg elkezdődött a jövő. De mi van azokkal a vállalkozásokkal, amelyeket nem LogMeInnek, Prezinek vagy Ustreamnek hívnak, és akiknek fontos az egészségesebb, zöldebb, környezettudatosabb jövő?

Elsőként mindenképpen azt a startupot kell megemlítenünk, akik először készítettek hazánkban automatizált vezetésre képes autót. Az Adasworks jelenleg a Volvoval dolgozik: a svéd autógyár 2017-ben már Göteborgban teszteli önvezető autóit helyi lakosokkal, az erre feltuningolt Volvo XC90-ekben pedig a magyar startup rendszere lapul majd. A fejlesztők szerint a következő okoseszköz a mobil és a tablet után nem az óránk vagy a tévénk, hanem az autónk lesz, ennek bebiztosításához pedig AI- és képelemző szakemberek kellenek. A CES-en is bemutatott rendszer érdekessége, hogy az autó irányítását egy 20 ezer forintos mobilrendszerrel oldották meg (míg a sokak által piacvezetőnek tartott Google autonóm járműinek csak a szenzorai körülbelül százszor ennyibe kerülnek).

Aki azon aggódott, hogy nem lesz Magyarországon olyan app, mint a Farmstand, amelyen keresztül figyelni lehet az őstermelőket és piacaikat, megnyugodhat: van mozgolódás. A Termelőd pont ezt a hazai niche-piacot célozta meg és így alakította ki a fejlesztőcsapat a kis- és őstermelők e-commerce felületét: ezen például minél több feltételt vagy funkciót teljesít egy termelő, annál elfogadottabbá és hitelesebbé válik a felületen, ezzel is biztosítva magát. Külföldön már igen jól futó megoldást hoz el egy másik startup is Budapestre, ez pedig a Beerides: ők a megosztáson alapuló gazdaságon fellelkesülve döntöttek úgy, hogy a közösségi autómegosztást fogják itthon népszerűsíteni: az Ubertől eltérően itt az autótulajdonosok nem végeznek munkát, nem nyújtanak szolgáltatást, de így keresnek pénzt – igen, gyakorlatilag autóbérbeadásról van szó.

Ha pedig egyszerűen nem tudjuk, hogy merre mozogjunk a fővárosban környezettudatos életmód témában, lessünk rá a Messzelátó Egyesület Budapest Eco Map-jére. Ebben nemcsak a bio- vegetáriánus és vegán boltok találhatóak meg, hanem a biciklis, fair trade és hasonló üzletek, egyesületek és találkozópontok, ahol a hasonló érdeklődésű emberek megfordulhatnak. Lehet, hogy náluk nem mesterséges intelligenciák forgatják a kerekeket, de ők biztosítják azt, hogy a városban megforduló turisták Google Mapsen is könnyen megláthassák, merre kell menniük. Akinek nincsen ideje arra, hogy végigjárja a várost környezettudatos termékekért, viszont igényli a designt, annak csak javasolni lehet a KitchyDesign webboltját, ahol bambusztól BPA-mentesig, vászontól újrahasznosíthatóig számos tárolót, konyhai terméket és designelemet szerezhet be.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.