Tudomány

Bárki végiglebeghet a Nemzetközi Űrállomáson

24.hu
24.hu

2016. 11. 14. 11:01

Nem kell fellövetni magunkat az űrbe, és nincs szükség évekig tartó felkészítésre sem az óriási centrifugában: elég csak elindítani a videót és gondolatban kikapcsolni a gravitációt.

Azoknak, akik minden pénzt megadnának azért, hogy ott legyenek az űrben keringő űrállomáson, most itt a lehetőség, és még csak fizetni sem kell érte, köszönhetően az olyan modern technológiáknak, amit úgy hívnak, hogy videofeltöltés, és 4K felbontás (mert ugyebár hol tart már a tudomány). Persze a Föld körül keringő bázisról már sok felvételt láthattunk, az viszont biztos, hogy
ennyire részletesen, és ilyen jó felbontásban mozgóképen még biztosan nem járhattuk be az ISS-t.

Éppen ezért mindenképpen érdemes rááldozni azt a közel 20 percet, amennyi időt igénybe vesz az akár 2160p felbontásban is élvezhető videós tárlatvezetés. Főleg azért, mert a kamera nem csupán egyszerűen végigmegy minden helyiségen, hanem közben plusz információkkal is gazdagszunk, mivel folyamatosan írják, hogy éppen hol járunk, sőt, az űrállomás térképén meg is mutatják nekünk.

Jól látható, hogy nagyjából nincs egyetlen négyzetcentiméternyi olyan hely sem, ami üres lenne, mindenhol kábelek, csatlakozók, felfogatások, kisebb-nagyobb rekeszek vannak, ahol pedig mégsem, oda vagy került valami felirat, vagy találunk valami kilincset, kapaszkodót.

A Nemzetközi Űrállomás program

Az ISS tizenhat ország közös programja, és első modulját 1998. november 20-án indították, és azóta kering úgynevezett alacsony Föld körüli pályán, miközben naponta nagyjából 100 métert veszít a magasságából, bolygónkat pedig 92 perc alatt kerüli meg. Ebben az a fantasztikus, hogy így a rajta tartózkodó asztronauták közel 16 napfelkeltét élnek meg 24 óra leforgása alatt.

Az űrállomás igazi nemzetközi együttműködésben készült és működik. Jó példa erre, hogy az oxigén előállításáról az orosz Zvezda modul Elektron és az amerikai Tranquility modul OGS berendezése gondoskodik. Ez a két eszköz úgy állít elő oxigént és hidrogént, ahogy azt a kémia órákon bárki kipróbálhatta, vízbontással. Az oxigén marad a légzés biztosítására, míg a hidrogént kiengedik az űrbe. Egyébként az ehhez szükséges erőforrások nem is olyan durvák, egy űrhajós egynapi oxigénszükséglete nagyjából 1 kg víz elbontásával biztosítható. Emellett ott vannak az orosz modul szilárd tüzelőanyagú oxigénfejlesztő „gyertyái”, melyek további tartalékként három ember részére két hónapig képesek oxigént termelni. Égetésüket az erre szolgáló speciális tartályokban végzik. És még mindig van tartalék (ami, lássuk be, az űrben nem árt): az amerikai Quest zsilipmodul és az orosz Pirsz zsilipmodul nagy nyomású oxigéntartályai külön-külön is több napra is elegendőek.

Ha pedig valaki ezek után azonnal ujjongani kezdene, hogy ő bizony űrhajós lesz, ha a fene fenét eszik is, előbb olvassa el ezt a nemrég összeállított írást arról, hogy bizony nem is olyan jó nekik odafent.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Kijini Primary School students learn to float, swim and perform rescues on Tuesday, October 25, 2016 in the Indian Ocean off of Mnyuni, Zanzibar.
—
Daily life in the Zanzibar Archipelago centers around the sea, yet the majority of girls who inhabit the islands never acquire even the most fundamental swimming skills. Conservative Islamic culture and the absence of modest swimwear have compelled community leaders to discourage girls from swimming. Until now.

For the past few years, the Panje Project has made it possible for local women and girls to get into the water, not only teaching them swimming skills but aquatic safety and drowning prevention techniques. The group has empowered its students to teach others, creating a sustainable cycle. Students are also provided full-length swimsuits, so that they can enter the water without compromising their cultural and religious beliefs.

While the wearing of full-length swimsuits may be seen as subjugation, donning one in order to learn a vital life skill, which has long been and would otherwise be forbidden, is an important first step toward emancipation. Education — whether it be in or out of the water — serves as a springboard providing women and girls the empowerment and tools with which to claim their rights and challenge existing barriers.

The rate of drowning on the African continent is the highest in the world. Still, many community leaders have yet to warm up to the idea of women and girls learning to swim. The swimming lessons challenge a patriarchal system that discourages women from pursuing things other than domestic tasks. It is this tension of the freedom one feels in and under water juxtaposed with the limitations imposed upon Zanzibari women that is at the heart of this series.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.