Tudomány

Magyar térkép arról, mi folyik Amerikában

24.hu
24.hu

2016. 11. 11. 09:01

Habár felül az árja, azért a víz az úr.

Jó, tudjuk, hogy ha Amerika kerül szóba, akkor jelenleg Donald Trump folyik mindenhonnan, de azért vannak olyan dolgok, melyek sokkal meghatározóbbak az emberek életében, mint az, hogy éppen ki nyerte az elnökválasztást. Szóval mondhatnánk úgy is, nem csak az elnökválasztással kapcsolatos események folynak az Egyesült Államokban, hanem egy csomó folyó is, és a Live Science-en megjelent cikkben egy hihetetlenül részletes térkép mutatja meg, hogy milyen szövevényes vízgyűjtő útvonalakon lesznek egyre nagyobbak.

Még ott is van víz, ahol egyébként nincs

A lenyűgöző ábrázolás többféle színnel mutatja a víz útját és a vízgyűjtő területeket, így például láthatjuk azt is, hogy bár a délnyugat eléggé száraz, és van olyan, hogy hónapokig nem kap esőt, ám ennek ellenére a régió folyók százaival rendelkezik, köszönhetően a Colorado felső és alsó szakaszainak. Érdekesség, hogy az alkotó nyílt forráskódú térképszoftvert, és publikusan hozzáférhető adatokat használt.
Azonban az egészben a legjobb, hogy mindez egy magyar geográfus, Szűcs Róbert szellemi terméke, aki Fejetlenfej felhasználói névvel töltötte fel a képet az Imgurra.

Mit jelentenek a színek?

A Mississippi és a Missouri folyókat, melyek valahol St. Louis közelében találkoznak, rózsaszínnel jelölte a szakember, míg a Colorado-folyót rikító sárgával. A Pacific Northwest régiót két fő folyó vízgyűjtő területe határozza meg, a Columbia és a Snake, melyek Kanadából erednek. A vastagabb vonalak a nagyobb folyókat, míg a vékonyabbak mellékfolyókat, kisebb patakokat jeleznek.

Amerika leghosszabb folyója a 3767 kilométeren át hömpölygő Missouri, melyet másodikként a Mississippi követ mindössze 33 kilométerrel lemaradva, viszont ez rendelkezik a legnagyobb vízhozammal. 

Ezzel szemben a part menti régiók inkább a kisebb folyóhálózatokkal írhatóak le, így például Florida mocsaras vidéke, ami több tucat kisebb folyóval rendelkezik, mint amilyen az Ocklawaha, a St. Lucie, a Kissimmee és a Miami. A térkép itt akár meg is vásárolható, 3278 forintért, ha esetleg valakinek az amerikai vízhálózat a fétise.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

A gorgeous female standing behind blinds wearing lingerie and stockings

Az anális szex nem játék

Kommentek

EDITORS NOTE: Graphic content / A silicone sex doll is displayed on March 5, 2018 in a room of a "brothel like" establishment in Paris where customers can pay for sexual intercourse with dolls, the first of its kind in France.
Members of the communist and Front de gauche group at Paris' city council called on March 16, the closure of the place run by the Xdolls company. The study of a legal procedure have been presented at Paris city council on March 20. / AFP PHOTO / JOEL SAGET
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.