Tudomány

Tudta? A víz élesebb, mint a borotva!

A víz úgy hatol a legkeményebb anyagba is, mint kés a vajba. És egészen emberi áron megvásárolható.

Ezeréves poén (igaz, a pálinkával kapcsolatban), hogy a víz hajókat hord a hátán, hegyeket hord el, tehát tényleg olyan természeti elem, amivel érdemes számolni. A felszínformáló hatása megkérdőjelezhetetlen, hiszen a legélesebb kőből is idővel gömbölyű kavicsot készít, ám ipari jellegű felhasználása sem elhanyagolható. Aki esetleg nézte az egyik tematikus csatornán az Orange County Choppers munkáit, az láthatta is, hogy vízsugaras géppel vágták benne mintára a fémet.

Kerámia, fém, titán? Egyik sem akadály!

A Pennsylvaniai Egyetem mérnökei megalkották a WAZER nevű gépet, ami igen leleményesen a víz (water) és a lézer (laser) szavak keresztezéséből született, ám ha megnézzük a videót, azonnal rájövünk, hogy igen találóra sikerült a keresztelő. A gép 1,5 milliméter vastagságú sugárral vágja ki a kívánt mintát víz, és homok keverékével, úgy, hogy a kettőből egyfajta horzsoló elegyet képez, ami koptató hatásával villámgyorsan kialakítja a kívánt formát. Felmerül azonban egy kérdés, hogy mégis miért lehet érdekes egy gép, amit egyébként már régóta használnak?

Nos, leginkább azért, mert míg az iparban több tízmilliós összegért lehet hasonló technológiát beszerezni,
a WAZER tizedannyiért is képes ugyanerre.

Ez persze nem jelenti azt, hogy nem kerül sokba, de mivel a projekt Kickstarteren gyűjti a pénzt, így most a támogatók 3599 dollárért (kb. 1 000 000 forint) megkaphatják a masinát. Helyesebben csak kaphatták, hiszen ebből a támogatói formából mostanra már nem áll rendelkezésre. Sőt, a 4000 dollárosból sem, míg a 4500-asból már csak egy. Ám aki lemarad, annak sem kell elkeseredni, hiszen 2017 végén teljes áron, vagyis 6000 dollárért megvásárolható, ami még mindig csupán 1,4 millió forint, szemben a piacon jelenleg kapható 14 millió forintos szerkezetekkel szemben. Csoda hát, ha nyolc nappal a Kickstarter kampány lezárulta előtt a kért 100 000 dollár helyett már közel 1,5 millió jött össze?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik