Tudomány

Tárgyalni kezdenek az atomfegyverek betiltásáról

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 10. 28. 06:34

Az ENSZ tagállamai elfogadták, hogy a jövő évben kezdődjenek általános tárgyalások az atomfegyverek betiltásáról. A döntést a világszervezet leszerelési és nemzetközi biztonsági bizottságában hozták meg, helyi idő szerint csütörtökön. A tagállamok közül 123-an támogatták, 38-an ellene szavaztak, 16-an pedig tartózkodtak. A konferencia kezdetét 2017. márciusára tervezik.

Az ellenszavazatokat az olyan nukleáris hatalmak adták le, mint az Egyesült Államok, Oroszország, Franciaország és Nagy-Britannia, valamint a NATO számos tagállama és Izrael. Elutasította az indítványt Japán is, az egyetlen ország, amelyet atomtámadás ért.

A nukleáris hatalmak ellenkezése nem jósol gyors sikert, de a határozat kezdeményezői mindenképpen nyomást akartak gyakorolni rájuk, hogy lendületbe hozzák a leszerelést, amely jelenleg holtponton van.

A határozat bevezetője hangsúlyozza, hogy

a jelenlegi nemzetközi hangulat miatt még sürgetőbb, hogy többet tegyenek ezen fegyverek leszereléséért és azért, hogy ne terjedjenek tovább.

A bizottsági döntést a Közgyűlés egésze elé terjesztik decemberben, de a többség biztos reményében már most kitűzték két tárgyalási forduló időpontját: az első március 27-től 31-ig, a második június 15-től július 7-ig fog tartani. Mindkettő New Yorkban lesz.

Az ENSZ hét évtizede figyelmeztet az atomfegyverek veszélyeire, és az egész világon kampányolnak ellenük a civilek. Ma az országok többsége elhatározta, hogy betiltja ezeket a fegyvereket – mondta Beatrice Fihn, az egyik ilyen célú nemzetközi mozgalom (ICAN) igazgatója.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.