Tudomány

Megtalálták a legendás északi-sarki náci bázist

Jó ideje keringett egy furcsa és bizarr történet, miszerint a sarkkörön lévő Alexandra Land nevű szigeten működött egy meteorológiai állomás, ami egykor titkos náci tudományos projektek helyszínéül szolgált, és a meteorológusok mérgező jegesmedvehúson voltak kénytelenek élni. A sztori annyira fura, hogy a legtöbben nem is tartották többnek, mint puszta háborús mítosznak, de most, 72 évvel később úgy tűnik, mégsem csupán a képzelet szüleménye a dolog, mivel
orosz kutatók az elveszett időjárási állomás vélt helyén egy halom háborús relikviát találtak, az 1940-es évek első feléből.A Russian Arctic National Park közleménye szerint most már végre van kézzelfogható bizonyíték is az állomás létezésére, amit egyébként a németek állítólag Schatzgraber névvel illettek, és a Ferenc József szigetcsoporton hozták létre, ám őrületes módon titkolták a létezését a második világháborúban. Arról, hogy miket találtak a kutatók, videó készült, és mutatjuk is:

Az állomást állítólag 1944-ben megsemmisítették, mivel a közszájon keringő történet szerint az összes tudós megbetegedett, mikor az élelmiszerellátásuk elapadt, és kénytelenek voltak fertőzött jegesmedvehúst fogyasztani, amitől trichinellózist kaptak, melyet a hengeresférgek közé tartozó paraziták okoznak. Úgy tudni, hogy a meteorológusokat végül megmentették, a tábort pedig megsemmisítették, ami pedig maradt belőle, azt a zord sarki időjárás az évtizedek folyamán elintézte. A mostani leletek legtöbbje náci jelvény, horogkereszt, de akad némi lőszer is, ám ami a legfontosabb a kutatók számára, hogy nagyon sok, dátummal ellátott tárgyat találtak, melyek megerősítik, hogy valóban létezett az állomás, és nem csupán mendemonda az egész.

Mintegy 500, történelmi értékű leletet találtunk azon az egykori náci állomáson, ami 1943. szeptembere és 1944. júliusa között a Ferenc József szigetcsoport Alexandra Land szigetén működött. A leletek közt többek között lőszerek, katonai felszerelések, hétköznapi és személyes tárgyak, valamint meteorológiai eszközök darabjai szerepelnek

– közölte a Nemzeti Park sajtótitkára, Julia Petrova. A megtalált maradványok elemzése csak most kezdődik igazán, ebből tudják megállapítani majd pontosan, mi igaz az ottani tevékenységet övező legendákból, és mit próbáltak kutatni a németek a fagyos északon.

alexandra-land

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik