Durva, mit művel a cukor a gyerekek agyával

Érdemes elgondolkodni azon, hogy mennyi cukorhoz jutnak hozzá a tinédzserek és ez mit okoz a szervezetükkel.
Kapcsolódó cikkek

Azt nagyon nem kell taglalni, hogy elhízás mennyire általános probléma a fejlett társadalmakban és mennyi betegséggel, szövődménnyel jár a finomított cukorban, illetve telített zsírsavakban gazdag étrend. Az azonban talán nem annyira köztudott, hogy a gyerekek szervezetét hogyan befolyásolja a gyorséttermi élelmiszer, a cukros üdítő és ezek társai.

A pubertás korban jellemző gyors anyagcsere, illetve a szervezet rövid idő alatt hirtelen növekedése általában kellő védelmet nyújt az elhízás ellen, a fiatalok agya azonban így is teljesen védtelen marad. Több kutatás rámutatott már, hogy a junk food fogyasztása pontosan azokat az agyi területeket károsítják, amelyek a tanulásért, és a memória kezelésért felelősek.

Befékezi az agyat a cukor

A hippocampus neuronjai a helytelen táplálkozás következtében, az artériák blokkolása miatt nem funkcionálnak rendesen, ami gátolja a tanulási folyamatokat. Mindennek a serdülőkorba lépett fiatalok a legnagyobb veszélyeztetettjei, hiszen nekik van szükségük a koncentrációra, ugyanakkor ez az az időszak, amikor már önállóan mozognak, közlekednek és szabadabban férnek hozzá pl. egy gyorsétterem kínálatához.

Mindezt patkányokon végzett kísérletekkel is igazolták, amelyek során serdülőkorú, illetve felnőtt állatokkal etettek, itattak cukros, zsírral telített táplálékot. A tesztből az derült ki, hogy a fiatal példányok sokkal nehezebben jegyezték meg az útvesztőből való kiutat, plusz az agy hippocampus része gyulladásba került, ami akadályozta a memória működését és a tanulási folyamatokat.

Más kutatások arra mutattak rá, hogy az elhízott gyermekek nehezebben boldogulnak a matematika feladatokkal, gyengébbek a nyelvtanban és általában is rosszabbul teljesítenek a tanulás során. A vizsgálatok azt is egyértelművé tették, hogy a túlsúlyos gyerekek hippocampus része fizikailag is kisebb, ami egyértelmű bizonyítéka a zsír agyra gyakorolt negatív hatásának.

Végzetes csapda is lehet a junk food

A másik fontos tényező az, hogy az agy prefrontális kérge egészen 20 éves korig folyamatos fejlődésben van mind szerkezetét, mind funkcionalitását tekintve. Ez a rész felel a döntéshozatalban, majd azok végrehajtásában, ezért ha ez a rész nem működik megfelelően, akkor az magatartási zavarokhoz vezethet. Végül a tudósok azt is megállapították, hogy az agy jutalmazó rendszere is komoly csapdákat rejthetnek a fiatalok számára.

A cukorban, zsírban gazdag élelmiszer tökéletes formája a dopamin felszabadításának, amivel a szervezet úgy érzi, hogy ez az egyetlen formája az elégedettség érzés elérésének. Amennyiben ez rögzül, az hatással lesz a felnőttkori táplálkozásra, amit a későbbiekben már rendkívül nehéz megváltoztatni.

Érdemes tehát már a kisgyermek korban megismertetni a gyerekekkel az egészséges táplálkozás alapjait, keretek közé szorítani a gyorséttermi élelmiszereket és a cukormennyiséget. Ehhez persze egy megfelelő szülői minta is szükséges, ami kellő kihívást jelent a család egészére nézve.