Tudomány
Budapest, 2016. október 25.
Jeney Viktória vegyész (b3) és Farkas Klaudia belgyógyász (b4), miután átvették a L'Oréal és az UNESCO A nõkért és a tudományért elnevezésû ösztöndíját Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Felolvasótermében rendezett ünnepségen 2016. október 25-én. Balról Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke (b), Pacsay-Tomassich Orsolya, az Emberi Erõforrások Minisztériuma (Emmi) nemzetközi ügyekért felelõs helyettes államtitkára (b2), Ádám Veronika akadémikus, a zsûri elnöke (j3), Ránky Katalin, a L'Oréal-UNESCO A Nõkért és a Tudományért program tiszteletbeli elnöke (j2) és Tomás Hruska, a L'Oréal Magarország, Csehország, Szlovákia ügyvezetõ igazgatója.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Vegyész és belgyógyász kutató kapta az idén A nőkért és a tudományért magyar ösztöndíjat

24.hu
24.hu

2016. 10. 26. 08:22

A koraszülött gyerekek agykárosodásának megelőzését kutató Jeney Viktória vegyész és a gyulladásos bélbetegségekben szenvedők eredményesebb kezelését kutató Farkas Klaudia belgyógyász vehette át kedden a L’Oréal és az UNESCO A nőkért és a tudományért elnevezésű ösztöndíját a Magyar Tudományos Akadémián tartott ünnepségen.

Jelentősen javulhat mind az agyvérzés és az érelmeszesedés, mind pedig a gyógyíthatatlan bélbetegségek által érintett betegek életminősége, ha a díjazott két magyar kutatónő erőfeszítései célba érnek. Az elismeréssel járó 4-4 millió forintos ösztöndíjat a két kutató szakmai és személyes célokra egyaránt szabadon felhasználhatja.

Tomás Hruska, a L’Oréal Magarország, Csehország, Szlovákia ügyvezető igazgatója a díjátadón hangsúlyozta, hogy a társadalomnak nagy szüksége van kiváló női tudósokra. Felhívta a figyelmet arra, hogy a tudomány világát még mindig a férfiak uralják. Globális viszonylatban egy nőnek ma harmadannyi esélye van arra, hogy doktori címet szerezzen, mint egy férfinak, és a világ kutatóinak csupán 30 százaléka nő.

Budapest, 2016. október 25.
Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke (b), Farkas Klaudia belgyógyász, aki a L'Oréal és az UNESCO A nõkért és a tudományért elnevezésû ösztöndíját vette át (b2), Tomás Hruska, a L'Oréal Magarország, Csehország, Szlovákia ügyvezetõ igazgatója (j2) és Ádám Veronika akadémikus, a zsûri elnöke az ösztöndíj átadóünnepségén Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Felolvasótermében 2016. október 25-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Fotó: MTI

Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke hangsúlyozta, hogy immár 14. alkalommal osztják ki idén a díjakat. A következő másfél évtized fenntartható fejlesztési tevékenységét meghatározó ENSZ keretrendszert, az Agenda 2030-t idén fogadta el a szervezet. A benne megfogalmazott 12 pont célja, hogy felszabadítsák az emberiséget a szegénység és nélkülözés zsarnoksága alól, és megóvják a Földet.

Ennek megvalósításához elengedhetetlen, hogy a nők kihasználják azokat a képességeiket, amelyeknek birtokában vannak. A tudós nők megváltoztathatják a világot – hangoztatta.

Pacsay-Tomassich Orsolya, az EMMI nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta: egy kutató kvalitásait nem szabad az alapján mérni, hogy nőként vagy férfiként végzi munkáját. Fontosnak nevezte azonban, hogy, “felhívjuk a világ figyelmét a számos országban kisebb-vagy nagyobb akadályokkal szembenéző női társadalomra”.

Az UNESCO kiemelten foglalkozik a nőkkel különféle programok, nemzetközi projektek vagy díjak révén

– tette hozzá.

Budapest, 2016. október 25.
Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke (b), Jeney Viktória vegyész, aki a L'Oréal és az UNESCO A nõkért és a tudományért elnevezésû ösztöndíját vette át (b2), Tomás Hruska, a L'Oréal Magarország, Csehország, Szlovákia ügyvezetõ igazgatója (j2) és Ádám Veronika akadémikus, a zsûri elnöke az ösztöndíj átadóünnepségén Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Felolvasótermében 2016. október 25-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Fotó: MTI

Ádám Veronika akadémikus, a zsűri elnöke elmondta: a 14 éve ugyanazon akadémiai tagokból álló szakmai zsűri bírálja el a jelentkezők pályázatait. A MTA tagjai között a nők tíz százalékot képviselnek.

Két kategóriában lehetett pályázni az ösztöndíjra. Az egyik díjat a 35 évnél fiatalabb, a másik díjat a 45 évnél fiatalabb tudós nők kaphatják meg.

A fiatal kategória díjazottja, Farkas Klaudia, a Szegedi Tudományegyetem munkatársa, kutatási területének középpontjában a krónikus progresszív gyulladásos bélbetegségek, illetve Crohn-betegségek állnak. 2007-ben diplomázott a Szegedi Orvostudományi Egyetemen.

A szenior kategória díjazottja Jeney Viktória, a debreceni egyetem kutatólaboratóriumának tudományos főmunkatársa a vörösvérsejtekben lévő hemoglobin gyulladáskeltő hatását vizsgálja. 1995-ben szerzett vegyész és kémia szakos diplomát a Kossuth Lajos Tudományegyetemen.

(MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Hemzseg a hibáktól A Piramis

Kommentek

Debrecen, 2015. július 30.
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Garancsi István, a Videoton FC tulajdonosa a lelátón a labdarúgó Európa Liga-selejtezőjének harmadik fordulójában játszott Debreceni VSC - Rosenborg mérkőzésen a debreceni Nagyerdei Stadionban 2015. július 30-án.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.