Tudomány

Ez a baba szó szerint kétszer született meg

Bátky Zoltán
Bátky Zoltán

tech-újságíró és zenész. 2016. 10. 25. 14:02

A Texasban található Planóban élő Margaret Boemerre komolyan ráijesztettek, amikor egy rutin ultrahangra ment terhességének tizenhatodik hetében. Az orvosok ugyanis észrevettek egy erősen fejlett daganatot a magzat gerincének legaljánál, és úgy vélték, különösen veszélyes lehet a születendő baba egészségére. Ugyan az úgynevezett sacrococcygeális teratóma diagnosztizálása után az esetek egy részében megvárható a szülés, és ezután elegendő eltávolítani a tumort, a szakértők szerint ebben az esetben ez már túl késő lett volna.

A teratóma a magzat kialakulásától jelen lévő daganatot jelenti. Átlagosan 30-70 ezer megszületett csecsemő közül egyben található, és általában négyszer gyakoribb lányok, mint fiúk esetén. A legtöbb esetben az ilyen daganattal fejlődő magzatoknál megvárható a születés, és csak ezután végzik el a műtétet, de itt a tumor olyan fejlettnek tűnt. Félő volt, miszerint még a megszületés előtt kárt tesz a magzatban, mivel elszívja a vérellátás jelentős részét, így a baba nem fejlődik rendesen, és vagy emiatt, vagy a fejletlen szívre háruló nagyobb terhelés következtében akár meg is halhat a méhben.

Az ultrahang-felvételen jól látható a gerinc aljához kapcsolódó daganat

Épp ezért, amikor a következő vizsgálatok is megerősítették, hogy a baba egészségi állapota folyamatosan romlik, a terhesség 23. hetében egy speciális műtét során felnyitották az anya méhét, és ideiglenesen kiemelték belőle az akkor mindössze fél kilós magzatot, majd eltávolították belőle a tumort. A húsz perces beavatkozás végén a kicsit visszahelyezték a méhbe, amelyet visszazártak. Ezután Margaretnek folyamatos ágynyugalmat írtak elő a veszélyeztetetté vált terhesség miatt, de végül a 36. héten, tehát rendben, a kilencedik hónapban másodszor is megszületett a baba.

A 2,4 kilogrammal, császármetszés segítségével világra hozott kislány a LynnLee nevet kapta, és még egy kiegészítő műtét várt rá, amikor a tumor maradékait is eltávolították a szervezetéből. Ezeket már lehetetlen lett volna a korai szakaszban lokalizálni, akkor még ugyanis annyira kicsi volt a magzat, hogy csak a teratóma legnagyobb részét tudták leválasztani. Mindenesetre a második megszületése és a korrekciós műtét után LynnLee-t teljesen egészségesnek nyilvánították, és bár orvosai utólag is rizikósnak nevezték a terhesség közben végrehajtott beavatkozást, biztosak benne, hogy csak így adhattak neki egyáltalán esélyt az életre.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2017. március 20.
Idős nyugdíjas nő távozik a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ügyfélszolgálatának épületéből a főváros XIII. kerületében, a Váci út 73-nál.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.