Tudomány
"Egypt. Cairo - Giza. General view of pyramids from the Giza Plateau (there is three pyramids popularly known as Queens' Pyramids on front side; next in order from left - the Pyramid of Menkaure /Mykerinos/, Khafre /Chephren/ and Chufu /Cheops/ - known as the Great Pyramid). The Pyramid Fields from Giza to Dahshur is on UNESCO World Heritage List"

Rejtett kamrákat találtak a gízai nagy piramisban

24.hu
24.hu

2016. 10. 17. 21:47

Tudósok úgy vélik, hogy két, eddig ismeretlen üreget fedeztek fel a gízai nagy piramisban elemzéssel kiegészített hőkamerás technológiának köszönhetően.
Korábban a témában:

Az egyiptomi régészeti minisztérium hétvégi bejelentése szerint két anomáliára bukkantak a 4500 éve, Hufu fáraó uralkodása alatt épült piramisban. További vizsgálatokra lesz szükség az esetleges üregek méretének, jellemzőinek és funkciójának feltérképezéséhez.

A Hufu-piramis (más néven Kheopsz-piramis) a IV. dinasztia II. uralkodója, Sznofru fáraó és I. Hotepheresz királyné gyermekéről kapta a nevét. Gíza piramisa a legnagyobb egyiptomi piramis, magassága 146,5 méter

Kheopsz uralma a királyi hatalom csúcspontját jelenti az Óbirodalom korában, halotti kultuszát halála után kétezer évvel, a XXVI. dinasztia korában is fenntartották. A piramisnak eddig három ismert kamrája volt.

A ScanPyramids projekt vezetőinek közlése szerint a vizsgálat alapján megerősíthetik a feltételezést, hogy az északi oldalon létezik egy rejtett “üreg”, ami lehet egy, a piramis belsejébe vezető folyosó.

A műszerek a piramis északkeleti oldalán is érzékeltek egy üreget.

A projekt 2015 októberében indult azzal a céllal, hogy megkeressék a Kheopsz-piramis és szomszédja, a Hafré-piramis, valamint a Kairó déli részén lévő dahsúri tört és a dahsúri vörös piramis esetleges rejtett termeit.

Zahi Havasz, az egyiptomi piramisok radarvizsgálatát végző tudóscsoport vezetője javaslatára a különleges technológiával először a már ismert három kamra egyikét mutatták ki, hogy ellenőrizzék a módszer megbízhatóságát. A tavalyi hőkamerás vizsgálatok a piramis belsejében észleltek nagy eltérést – a legalsó sorban lévő három kőtömbnek a többinél magasabb volt a hőmérséklete.

A projekt során infravörös termográfos, müonelemzéses és háromdimenziós módszert alkalmaznak, melyek mindegyike kíméletes eljárás. A müonok a röntgensugarakhoz hasonlóan hatolnak be a testbe, és segítségükkel lehetővé válik a csontok feltérképezése. Több száz méternyi kövön képesek áthatolni, mielőtt elnyelődnek. (MTI)

Kiemelt kép: Thinkstock

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.