Tudomány

Íme a világ leghalálosabb élőlényeinek toplistája

Nem is gondolnánk, hogy a huszonnégyes listán mik szerepelnek, főleg az első három helyen!

Az emberi élet számtalan módon véget érhet, és ehhez még az sem kell, hogy kitegyük a lábunkat az otthonunkból. De ha mégis kimozdulunk, és ellátogatunk a világ különböző tájaira, akkor akár még az is megeshet velünk, hogy valamilyen állat végez velünk. A CNET összeállítása alapján megmutatjuk, mely élőlények azok, amelyek leginkább veszélyesek az emberre. Top 24-es lista visszafelé, azaz a cikk aljára eljutunk a legbrutálisabb gyilkosig.

24. Aligátorok: visszafogott gyilkosok, hiszen átlagosan évente mindössze egyetlen embertársunk élete ér véget egy ilyen rémisztő kinézetű jószág szájában, bár ez biztosan nem nyugtatja azt az egy személyt, aki belekerül ebbe a statisztikába.

23. Cápák: ez már kicsit keményebb téma, hiszen évi öt embert fogyasztanak, habár az 1975-ben megjelent, klasszikusnak számító Cápa című filmben egyetlen példány evett meg egyévnyi adagot (plusz egy kutyát).

cápa

22. Farkasok: kétszer olyan kemény csapat, mint a cápák, mivel átlagosan kétszer annyi, tehát 10 embertársunk halálát okozzák évente. Hozzá kell tenni azonban, hogy a 14-19. században még százával tizedelték a lakosságot, éppen ezért a mesékben még manapság is vérengző fenevadakként szerepelnek.

21. Lovak: bármily meglepő, derék hátasaink 20 emberrel végeznek évente, bár említést érdemel, hogy nem lótámadásokról beszélünk, hanem jellemzően balesetekről. De ha a rendőrség szerint a gyorshajtás a vezető halálok az autózásban és ezért kell az az eszméletlen sok trafi (és nem azért, mert így dől a legjobban a pénz), akkor a lovak okozzák a halált, és nem a szerencsétlen esés a hátukról.

20. Leopárdok: a szemnek igen szép állatok átlagosan 29 embert fosztanak meg az élettől évente, ami leginkább amiatt van, hogy ők maguktól nem akarnak embert ölni, de a zsugorodó élőhelyük végett kénytelenek mind agresszívebben védekezni.

leopárd

19. Hangyák: ezek az apró teremtmények, legalábbis egyes fajtái vadabbak, mint az előbb említett leopárdok, hiszen évi 30 életet oltanak ki azzal, hogy hatalmas mennyiségben támadnak, és toxikus anyagot juttatnak a szervezetbe. Nem túl szép módja az elmúlásnak, az biztos.

18. Medúzák: a vízben már-már nem is evilágian (hanem túlvilágian, háhá!) lebegő lények évente 40 embert küldenek át a másvilágra a csípésükkel.

17. Méhek: nem véletlen, hogy elég sokan félnek ezektől a szorgos rovaroktól, a csípésük által okozott allergiás reakciók 53 emberrel végeznek minden évben.

16. Szarvasok: az agancsosok igazi tömeggyilkosok, hiszen 130-an vesztik életüket miattuk évente, de nem azért, mert agresszív, brutális gyilkológépek. Jellemzően nem szarvastámadás, hanem közúti baleset okozza a szarvasok és emberek halálos kimenetű találkozását, hiszen ezek a négylábúak általában lemerevednek, és csak bámulnak a fényszórókba, míg el nem jön a csattanás. És ez a csattanás elég nagy lehet.

15. Afrikai kafferbivaly: habár a vadászok számára komoly trófea egy ilyen állat, azzal kevesebben számolnak, hogy a hímek a csordától messzebb őrködnek, és meglepetést okozhatnak. Évente 200 embernek az utolsót.

kaffer

14. Oroszlánok: 250 fő/év. Ez némiképp kompenzálja az ők, és szavannai társaik számára elkövetett felesleges mészárlásokat.

13. Elefánt: az ormányosok nem játékszerek, és csak addig tartják tiszteletben az embert, amíg az ember is tiszteletben tartja az élőhelyüket. Évente nagyjából 500-an látnak életük utolsó pillanataiban feléjük robogó elefántot. Egyébként most járunk ott, hogy a cápánál százszor halálosabb élőlényről beszélünk, és mégis Cápa filmből van csilliárd, míg “A halálos Jumbó” címmel még senki nem csinált thrillert.

12. Víziló: ezek az elsőre kedvesnek tűnő jószágok közvetlenül versenyeznek az elefántokkal, tehát szintén 500 ember végét okozzák évente, ami annak is köszönhető, hogy bár a legtöbb rajzfilm szerint békés és vicces jószágok, valójában az egyik legagresszívebb fajról beszélünk, amennyiben a területéről van szó.

11. Krokodilok: bár az aligátorok csak a lista végén kullognak, rokonaik már nagyüzemben végzik a dolgukat: 1000 halandót küldenek a túlvilágra, ami nagyon sok, de mivel általában távolabbi, és szegényebb lakossággal rendelkező térségeken gyakoriak a halálesetek, így nem kapnak akkora nyilvánosságot, mint egyéb sajnálatos események.

10. Galandféreg: általában közvetett úton jut a szervezetbe, és egészen addig nincsenek tünetei, mígnem hirtelen súlyosra fordul minden, de akkor már késő. Kétezer emberrel végeznek évente.

galandféreg

9. Orsóférgek: még egy olyan faj, ami úgy veszélyes, hogy közben alig vesszük észre. Szennyeződésekkel könnyedén az emberi szervezetbe juthatnak, ahol növekedésük közben táplálkozási zavarokat, szöveti reakciókat, és bélelzáródást okozhatnak, ami évente 2500 ember számára bizonyul végzetesnek.

8. Skorpiók: sok duma ide nem kell, ezeket a mérges jószágokat mindenki ismeri a filmekből. 3250 fő/év van a csípős humoruk számláján.

7. Édesvízi csigák: nos, ezt se sokan gondolnák előre, ugye? Mondjuk a folyamatot. Az emberből ürülő petékből édesvízben kelnek ki a miracídium lárvák, melyek köztes gazdának alkalmas csigát keresnek, abba befúrják magukat, és ott ivartalanul szaporodnak. A csigákból távozó cerkária lárvák aztán vízben úszva keresnek alkalmas végleges gazdát. A bőrön keresztül hatolnak be az emberbe, majd ott a véredényrendszerben fejlődve alakulnak kifejlett állatokká. Így aztán a kedves puhatestűek akaratlanul bár, de nem kevesebb, mint 10 000 emberrel végeznek évente.

6. Poloskák: ők sem közvetlenül ölnek: veszélyes élősködőket ürítenek a székletükkel, és ha ez a parazita a szervezetbe jut, súlyos szív és agyi duzzanatot okozhat, ami mintegy 10 000 ember halálát okozza évente.

5. Cecelegyek: bár önmagukban sem épp kellemes élőlények, ők sem saját maguktól felelősek annyi emberhalálért. Őket ugyanis az álomkór betegségét okozó parazita használja helyijáratként, ráadásul a betegség akár évekig is tünetmentes lehet. Szintén 10 000 ember vesztét okozzák.

cecelégy

4. Kutyák: habár az ember legjobb barátai, a kutyatámadások évente 25 000 ember halálát okozzák, igaz, a legtöbb esetben azért, mert a gazdájuk nem törődik velük, vagy direkt agresszívre neveli őket, és persze ott van a túlszaporodás miatt kóbor életre kényszerülő, magukat fenyegetve érző példányok köre is.

dog

3. Kígyók: nem csak Indiana Jones fél a kígyóktól, ráadásul valamelyest okkal is, mert bár annak az esélye, hogy például Magyarországon bárkivel is kígyómarás végezzen, a nullához közelít, ennek ellenére ezek az állatok évente ötvenezer felebarátunkkal végeznek szerte a világon.

snake

2. Emberek: igen! Nagyon előkelő helyen szereplünk egymás meggyilkolásában, köszönhetően a fegyvereknek, melyek évente 475 000 emberéletet követelnek. És még így sem mi vagyunk saját magunk legkegyetlenebb hóhérai, hanem…

killer

1. Szúnyogok: a dobogó legfelső fokán pedig egy apró, de annál kellemetlenebb és halálosabb élőlény szerepel, ami nem más, mint a szúnyog. A WHO statisztikái szerint ezek a zümmögő jószágok évente 1 000 000 halálesetért felelősek, legfőképpen a maláriát, a nyugat-nílusi vírust, és a dengue-lázt terjesztve. Mondanánk, hogy az elsőség okán nagy tapsot kérünk a tömeggyilkos rovaroknak, de inkább nem.

mosquito

Ajánlott videó

Olvasói sztorik