Tudomány
A woman looks on in her home destroyed by Hurricane Matthew in Port Salut southwest of Port-au-Prince, on October 11, 2016. 
Haiti faces a humanitarian crisis that requires a "massive response" from the international community, the United Nations chief said Monday, with at least 1.4 million people needing emergency aid following last week's battering by Hurricane Matthew. The storm left at least 372 dead in the impoverished Caribbean nation, with the toll likely to rise sharply as rescue workers reach previously inaccessible areas. / AFP PHOTO / RODRIGO ARANGUA

Járvány és éhezés maradt Matthew után

Rátfai Gábor
Rátfai Gábor

újságíró. 2016. 10. 13. 07:00

Nincs étel, nincs víz, járvány és éhhalál fenyeget, a folyók állati és emberi tetemeket sodornak. Nagyon szomorú a helyzet Haitin.

Haitin is átvonult a Matthew hurrikán, aminek a besorolása a négyes kategóriába került, és a segélyszervezetek szerint most jön csak a legrosszabb része a természeti katasztrófának, mert pusztító betegségek kitörésétől és éhínségtől tartanak a déli félteke legszegényebb országában.

LES CAYES, HAITI - OCTOBER 08: Injured hurricane victims are seen at a hospital  in Les Cayes, Haiti on October 09, 2016. The full scale of the devastation in hurricane-hit rural Haiti became clear as the death toll surged over 400, three days after Hurricane Matthew leveled huge swaths of the country's south. (Photo by Bahare Khodabande/Anadolu Agency/Getty Images)
Fotó: Anadolu Agency / Getty Images Hungary / Bahare Khodabande

A rekordméretű hurrikán a Karib-tengeren és az Egyesült Államok délkeleti partvidékén söpört végig, így érte el Haitit is, ahol a légifelvételek alapján azt látni, hogy konkrétan teljes falvakat takarított el a térképről, katasztrofális pusztítást okozva az ENSZ főtitkára, Ban Ki-Moon szerint. Ezernél is több haiti polgár halt meg, és több ezren maradtak hajlék nélkül, elveszítve mindenünket, ami csak volt. Az ENSZ becslése szerint jelenleg 1,4 millió ember szorul segítségre, ami hatalmas feladat elé állítja az országot és a segélyszervezeteket is.

A mattress is dried in the sun on a grave at a beach destroyed by Hurricane Matthew in Port Salut southwest of Port-au-Prince, on October 11, 2016. 
Haiti faces a humanitarian crisis that requires a "massive response" from the international community, the United Nations chief said Monday, with at least 1.4 million people needing emergency aid following last week's battering by Hurricane Matthew. The storm left at least 372 dead in the impoverished Caribbean nation, with the toll likely to rise sharply as rescue workers reach previously inaccessible areas. / AFP PHOTO / RODRIGO ARANGUA
Fotó: AFP / Getty Images Hungary / Rodrigo Arangua

A haiti katasztrófát úgy kell elképzelni, hogy minden élelmiszer, és minden haszonnövény, illetve olyan lehetőség, amiből nagyobb tételben élelmiszert lehet készíteni, semmivé lett, mindemellett pedig a lakosokat a kolera fenyegeti, a hányásos, hasmenéses megbetegedések végett félő, hogy többen kiszáradnak. Ezt súlyosbítja, hogy a vizek fertőzöttsége miatt az ivóvízellátás nem megoldott, egyébként pedig az országnak amúgy sem nagyon van csatornahálózata (sem víz, sem szennyvíz), azt pedig nagyon kevesen tudják megoldani, hogy forraljanak.

Haitians pump water from a cistern next to the road, in the commune of Chadonyer, in Les Cayes, in the south west of Haiti, October 11, 2016. 
Haiti faces a humanitarian crisis that requires a "massive response" from the international community, the United Nations chief said Monday, with at least 1.4 million people needing emergency aid following last week's battering by Hurricane Matthew. The storm left at least 372 dead in the impoverished Caribbean nation, with the toll likely to rise sharply as rescue workers reach previously inaccessible areas. / AFP PHOTO / HECTOR RETAMAL
Fotó: AFP / Getty Images Hungary / Hector Retamal

Az Operation Blessing humanitárius csoport elnöke, Port Au Prince szerint a legtöbb embernek valahol a ház mögött van a latrinája, ami ilyen mértékű áradásnál azonnal telítődik, és a mocskos massza mindent megfertőz. És ha ez még nem lenne elég, a folyóvizek állati és emberi tetemeket sodornak, a fertőtlenítés pedig ilyen mértékben nagyon nehezen megoldható. A koleraválság mellett súlyosbító tényező, hogy a lakosság legnagyobb része abból élt, amit magának megtermelt, illetve amit a tengerből kifogtak, de mivel az összes hajó használhatatlanná vált, ez sem megoldott. Az ENSZ sürgősségi lépésként 120 millió dollárnyi ételt, és ruházatot küld az országba, gyógyszerekkel és orvosi segítséggel együtt, de hosszabb távon ennél sokkal több kell ahhoz, hogy Haiti lakossága túléljen.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.