Tudomány

Szuperselymet tojnak a szénszállal etetett hernyók

Bátky Zoltán
Bátky Zoltán

tech-újságíró és zenész. 2016. 10. 10. 11:58

Az vagy, amit megeszel, de legalábbis azt termeled. Egy új kísérlet szerint ráadásul ez a müdszer egy meghökkentő gyártási módszert is eredményezhet.

A selyem már kifejezetten régóta számít a ruházkodás egyik alapelemének, de persze mindamellett, hogy az anyag szép és nagyon jó hozzáérni, viszonylag sérülékenynek számít. Ugyan a kutatók már korábban is próbálkoztak az anyag megerősítésével, ez általában abban merült ki, hogy a selyemfonálhoz különféle műanyagokat adtak hozzá, ez azonban sok szinten nem bizonyult száz százalékos megoldásnak. Az utólagos kezelés például azzal járt, hogy a szálakat erősítő adalékokat mérgező anyagban feloldva vitték fel a szálakra.

Most azonban a kínai Tsinghua Egyetem munkatársai kifejlesztettek egy új módszert, amellyel úgy turbózható fel a selyemszál, hogy ehhez nem kell semmilyen “utómunka”.

A hernyóselyem ugyebár a selyemhernyó mirigyváladékából készülő finom, fényes és rugalmas szál. Igen, nagyon lesarkítva hernyónyál. Az összetétele attól is függ, mit eszik a hernyó – ezt már az ókori Kínában is felismerték, és pontosan meghatározták, milyen növényfajták leveleivel érik el a legszebb hatást.

Pont ugyanez vezetett el odáig, hogy pár ezer évvel a selyem előállításának felfedezése után most újradefiniálhassák a módszert. A kínai kutatók az eperfa leveleit olyan folyékony anyaggal sprézték be, amelynek 0,2 százalékát szénszálas nanocsövek, illetve grafén alkotta. Ezután begyűjtötték az előállított selymet és végigvitték a hagyományos ruhakészítés fázisain.

A kínai tanulmány szerint a hagyományos selyemszálakhoz képest a speciálisan etetett hernyók által termelt selyemszál akár 50 százalékkal nagyobb felületi nyomást is elvisel, mielőtt elszakadna. Ezzel egyrészt olyan ruhákat lehet előállítani, amik önmagukban, utcai viseletként is ellenállóbbak, de a módszer tökéletesítésével védőruhákat és biztonsági kiegészítőket is készíthetnek.

Ráadásul az újfajta selyem a hagyományos változattal ellentétben akár az elektromosságot is vezetheti, ezért akár teljesen “bőrbarát”, természetes kinézetű és tapintású elektronikus kütyüket, például okosórák, fitneszkarkötők és egyéb szenzorok gyártásához is felhasználhatják majd.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.