Tudomány

Hatalmas óceán vár az új Földön

Simán elképzelhető, hogy a távoli bolygón hatalmas óceán van, amiben akár élet is lehet. Vagy segíthet nekünk túlélni, ha egyszer eljutunk odáig.

Augusztus végén tudtuk meg, hogy van egy bolygó, ami egészen hasonlatos a Földhöz, mindössze annyi az apró probléma, hogy a jelenlegi leggyorsabb űrszondánk is 80 000 év alatt jutna el hozzá, ami azt jelenti, hogy a jelenlegi technológiákkal sajnos nem valószínű, hogy hamarosan megtörténhet egy új honfoglalás.

Egy új kutatás eredményeként kiderült, hogy a Proxima b nevű bolygó egyrészt rendelkezik némi vékonyka légkörrel, másrészt a felszínén óceán is található. Erre jutott a francia CRNS, ami szerint a bolygó felszínén folyékony víz van, és ez alkalmas lehet arra, hogy bizonyos életformák kialakuljanak. A Proxima b lehet egy óceánbolygó, tehát a teljes felszínén víz borítja, mint a Jupiter vagy a Szaturnusz körül keringő jeges holdak esetében. Az is kiderül a kutatásból, hogy a bolygónál egy földi évnek 11,2 nap felel meg (milyen sűrűn lenne karácsony), illetve a matematikai modellek alapján úgy számolják, hogy a sugara nagyjából 0,94-1,4-szerese a Földének. Amennyiben a kisebb szám az igaz, akkor a magja nagyon sűrű fémes anyagot tartalmazhat, ami a teljes tömegnek akár kétharmadát is kiteszi.

proxima b

A külső köpenye olyasmi lehet, amilyen a Földnek is, és a többi hasonló exobolygóval összevetve a csapat arra jutott, hogy a felszíni víz a teljes tömeg 0,05 százalékát adhatja, ami hasonlatos a saját bolygónkhoz, ez pedig azt jelenti, hogy jó nagy vízfelület lehet a Proxima b-n. Amennyiben viszont a nagyobbik becslés igaz a sugárra, úgy a tömeg eloszlása 50-50 százalék a mag és az óceán arányában, és ebben az esetben az óceán feneke akár 200 kilométeres mélységben is lehet. Bármelyik feltételezés legyen is igaz, mindkét szimuláció esetében az jött ki, hogy lennie kell egy vékonya légkörnek is.

Ugyanakkor fontos tudni, hogy matematikai számítások ide, szimulációk oda, simán kiderülhet, hogy valójában egy totál száraz, teljesen élettelen bolygóról van szó, de jelenleg minden jel arra utal, hogy nem így van. A felszínen uralkodó hőmérséklet ugyanis -40 °C és 30 °C között alakulhat attól függően, hogy valóban van-e légköre, ám ha így van, akkor a nappali oldalon 30, míg az éjszakain legrosszabb esetben is -30 °C lehet. Mindezek tükrében kijelenthető, hogy a körülmények abszolút alkalmasak egy nagy, globális, vagy több kisebb óceán kialakulására, és talán, de tényleg csak talán, még az is előfordulhat, hogy benne idegen vízi élet lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik