Tudomány

Semmi gond a sportolás előtti szexeléssel

A szex jó, ezt tudjuk. De a sportolóknak is az? Ezt pedig most fogjuk megtudni.

Az élsportolók élete számos lemondással jár, hiszen míg mások végeláthatatlan bulikba bonyolódnak, ahol folyik az alkohol és finom fehér por lepi be az orrokat, addig ők kénytelenek szigorúan meghatározott étrendet tartani, és időben feküdni, kelni. Ennek a szoros beosztásnak a része a szex is, amiről hosszú évek óta folyik a vita, hogy ugyan jó-e, ha egy-egy megmérettetés előtt összejön némi testi öröm, vagy inkább káros?

A Frontiers of Psichology-ban megjelent terjedelmes tanulmány  részletes választ ad a kérdésre, mi azonban természetesen csak a lényegre koncentrálunk, ami úgy néz ki, hogy a verseny előtti estén végrehajtott közösülés nemhogy elvesz a sportoló teljesítményéből, de még hozzá is tesz. Az elmélet egyébként még az ókori görögöket megfigyelő Philosztratosztól származik, aki szerint azok az atléták, akik a hálószobából érkeztek a sportpályára, gyengébben teljesítettek, mint önmegtartóztató társaik. Ám annak ellenére, hogy eme elmélet mögött vajmi kevés tudomány rejtezett, mégis széles körben elterjedt, és elég sokan gondolják még most is úgy, hogy az erőkifejtés előtti szex nem jó, így például a bokszolók szerint csökkenti az erőnlétet, és az agressziót, márpedig egy buddhai békességgel ácsorgó öklöző nem fog övet nyerni.

olimpia sex

Ugyanakkor sokan nem osztják a nézetet, így nem véletlen, hogy az olimpiai faluban ingyen van az óvszer (már ezért megéri olimpikonnak lenni), és többen meg vannak róla győződve, hogy a verseny előtti szex jobban felpörgeti őket. Ennek alátámasztására a kutatók számos (összesen kilenc) korábbi tanulmányt vizsgáltak meg közelebbről, és ezek egyike dinamometriával vizsgálta a hölgy sportolók izomerejét nem sokkal az aktus után. Ezt megtették úgy is, hogy hat napig senkihez nem értek (és hozzájuk sem ért senki). Egyértelműen kiderült, hogy a két állapot semmiféle eltérést nem mutat a fizikális erőben.

Egy másik kutatás alanyai a maratoni futók voltak, ahol az derült ki, hogy a versenyzők valamivel még többet is tudtak beleadni a teljesítményükbe, mint szex nélkül, ugyanakkor vele szemben egy újabb kísérlet arra jutott, hogy az aerob teljesítmény romlik az intim helyzetet követő két órában, ám 10 óra múlva ez a hatás eltűnik. Mindezekből arra lehet következtetni, hogy nyugodtan mehet a szex, legfeljebb várjunk 10 órát, mielőtt nekilátunk versenyezni. Szerencse ebben az egészben, hogy Magyarország jelentős része túlsúlyos, és nem is nagyon mozog, szóval nekik mindegy, hogy mi az igazság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik