Tudomány

Támad a legerősebb vihar 2007 óta

A Matthew hurrikán fenyegetően sodródik egyre közelebb lakott területekhez: a szakértők szerint kilenc éve láttak utoljára ekkorát.

Egyre erősebb a pánikhangulat a karibi térségben, miután egyre inkább biztossá válik, hogy a Matthew hurrikán egyenesen telibe kapja Jamaika, Haiti, Kuba és a Bahama-szigetek területét (Jamaikába már bele is harapott az elmúlt napban). Ez egyrészt természetesen azért fontos, mert az óceánról sűrűn lakott területekre érkezik, ahol hatalmas pusztítást végezhet, másrészt a nyílt víz fölött még több esély lett volna arra, hogy szétszóródik, vagy valamelyest veszít az erejéből, ám a szigetek között “flipperezve” a szakértők szerint akár még haragosabbá is válhat.

A Matthew-t a múlt hét végén még ötös kategóriába sorolták a hurrikánok erejét meghatározó Saffir Simpson skálán. Ez egy öt fokozatú skála, szóval érthető a pánik még akkor is, ha ma a szakértők ideiglenesen négyesre változtatták a besorolását, viszont jelezték azt is, a szigetek vonalába érve nagy esély van arra, hogy újból a legerősebb kategóriába kerül. Viszonyításul az egyes kategória viharai maximum 153 kilométeres óránkénti sebességű széllel támadnak, míg a legmagasabb fokozat a 252 km/h vagy annál is nagyobb szélviharokra alkalmazható.

Mindamellett, hogy a Matthew a legerősebb kategória határait feszegeti, a szakértők szerint azért is nagyon veszélyes, mert kifejezetten lassan halad, ezért egy-egy területen hosszan tartó pusztítást képes végezni egy viszonylag nagy kiterjedésű területen. A mostani kiterjedés alapján körülbelül 56 kilométeres sugárban tombolnak a legerősebb szelek a “vihar szemétől”, tehát a forgástengelytől számítva. Ez nagyjából azt jelenti, hogy ha Budapesten lenne a Matthew középpontja, akkor nagyjából Székesfehérvártól Hatvanig tartana a legpusztítóbb időjárási zóna, de a közvetett hatásai az egész Kárpát-medencét érintenék.

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) tegnap készített felvételeket a hurrikánról, melynek mérete az űrből nézve még megdöbbentőbb.

Az érintett területeken a hatalmas szél mellett az esőzések okozta földcsuszamlások és áradások is óriási veszélyt jelenthetnek: az előrejelzések Haitin a következő néhány nap alatt összesen 100 centiméternyi (!!!) esőt is valószínűnek tartanak, ami végzetes lehet a helyi földrajzi viszonyok mellett. A meteorológusok egyelőre nem tudják biztosan megmondani, merre tart a szigetek közötti “pattogás” után a Matthew, de nem tartják kizártnak, hogy az Egyesült Államok délkeleti partjait is elérheti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik