Tudomány

Veseköved van? Akkor irány a vidámpark!

Rátfai Gábor
Rátfai Gábor

újságíró. 2016. 09. 28. 14:00

Van, aki imádja a hullámvasutat, és van, akinek azonnal beindulnak tőle a falatvisszahívási folyamatok, és mi mindkét esetet megértjük. Viszont aki vesekővel küzd, az jobb, ha akkor is megbarátkozik a gyomorforgató játékszerrel, ha egyébként a hideg futkos a hátán tőle.

Felmerülhet a kérdés, hogy ugyan mi köze a hullámvasútnak a vesekőhöz? Nos, csak annyi, hogy Dr. David Wartinger urológus évek óta vizsgálgatja azon páciensek sztorijait, akik arról számoltak be, hogy miután meglátogatták a Disney valamelyik szórakoztató centrumát, sikeresen megszabadultak a vesekövüktől. Sőt, olyan beteg is akadt, aki többször is átélte ezt, és innentől fogva a doki úgy döntött, hogy nem szabad figyelmen kívül hagyni az összefüggéseket.

Ahhoz, hogy ki lehessen találni, mégis miért hozza ki a vesekövet a hullámvasút, a doktor elkészítette egyik betegének veséjét 3D nyomtatással, majd pedig feltöltötte azt kövecskékkel, és vizelettel, ezt követően pedig nekilátott a kísérletnek, egy kollégájával az oldalán. Az engedélyt azonnal megkapták, hiszen a hozzájuk közel eső vidámpark igazgatója is vesekővel küzdött, így mindenben készséggel a rendelkezésükre állt. Végül az derült ki, hogy a centripetális erő valóban hatásos lehet a vesekő ellen, de még az sem mindegy, hogy hol ülünk, mert ha a szerelvény végében foglalunk helyet, nagyobb eséllyel tudunk megszabadulni a kellemetlen tehertől.

Ahhoz azonban, hogy egyértelműen ki lehessen jelenteni a hullámvasút hatásosságát, még számos klinikai vizsgálatot is el kell végezni, de Dr. Wartinger szerint akinek hasonló problémája van, az mindenképpen adja meg magának az esélyt azzal, hogy felül a hullámvasútra néhány menet erejéig, hiszen ha 5 milliméternél kisebbek a kövek, akkor megeshet, hogy így tényleg távoznak a szervezetből.

Magyarországon egyébként több helyen is nevezik “vesekőzúzónak” a foghíjas macskakövekkel borított utcákat és a kátyús, összevissza foltozott utakat. Lehet, hogy az új kutatást ki kellene terjeszteni kis hazánkra is, és megtaláljuk a legújabb országimázst a fogorvosi és gyógyfürdő-turizmus után?

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

A gorgeous female standing behind blinds wearing lingerie and stockings

Az anális szex nem játék

Magukra hagyták haldokló szeretteiket

Kommentek

MCALLEN, TX - JUNE 22: Dozens of women and their children, many fleeing poverty and violence in Honduras, Guatamala and El Salvador, arrive at a bus station following release from Customs and Border Protection on June 22, 2018 in McAllen, Texas. Once families and individuals are released and given a court hearing date they are brought to the Catholic Charities Humanitarian Respite Center to rest, clean up, enjoy a meal and to get guidance to their next destination. Before President Donald Trump signed an executive order Wednesday that halts the practice of separating families who are seeking asylum, over 2,300 immigrant children had been separated from their parents in the zero-tolerance policy for border crossers.   Spencer Platt/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.