Tudomány

Kitalálod, hol készült ez a fotó?

Kopár, töredezett sziklafal - van ilyen sokfelé, de ha megmondjuk, ez micsoda, talán el se hiszed.

Na, hol fotózhatták a borítóképet? Segítünk: ezt a területet nem így szoktuk látni. Képeken és videókon egy olyan kinézetet szoktunk meg, ahol a természet csodálatos erői mozognak hatalmas területen, és aki élőben látta, lenyűgözve bámulta, miközben a hangja minden más hangot elnyomott.

Van már tipp?

Segítünk: ezt a sziklát folyamatosan víz borítja, nem is akármilyen, és nem is akármennyi. Ha bármikor mostanában megnézzük, így fest:

niagara-002

Igen, ez a Niagara vízesés. A borítókép 1969-ben készült, amikor az amerikai kormány a Kanada és az Egyesült Államok határán található hatalmas természeti képződmény déli oldaláról teljes egészében elterelte a vizet fél évre. A műveletnek két célja volt, egyrészt geológusokvizsgálták a vízesés alatti sziklákat, megfigyelve, milyen mértékben rongálja azt a hatalmas víztömeg.

Emellett azt is szerették volna elérni, hogy a sziklafal alján, az erózió miatt, évszázadok alatt felgyűlt törmeléket teljes egszében eltávolíthassák, biztonságosabbá téve a környéket. Ez utóbbi feladatot nem is tudták maradéktalanul megoldani, mert novemberben már elkerülhetetlenné vált a víz visszaengedése, addig viszont nem végeztek minden munkával. Mindenesetre a sziklafalat több helyen megerősítették, hogy a zuhatag ne dönthesse le azt olyan repedések vagy törések kiszélesítésével, amelyeket kívülről talán észre sem lehet venni.

niagara-003

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik