Tudomány

Lánynak hiszik őket, aztán 12 évesen péniszt növesztenek

Rátfai Gábor
Rátfai Gábor

újságíró. 2016. 09. 26. 09:30

Van egy olyan falu, ahol 900 emberből 10 úgy nő fel, hogy tinédzserkoráig lánynak hiszik. Aztán előbukkan ez-az, és jön a meglepő fordulat.

Kezdetben a méhben, majd a születéskor, és még első 10-12 évükben is úgy néznek ki, mint a lányok, ám amikor elérik a pubertáskort, elkezdenek izmosodni, férfiasodik a testalkatuk, mélyül a hangjuk, végül pedig mindenki (néha saját maguk) meglepetésére is heréket és hímvesszőt növesztenek. Az ilyen gyerekeket a Dominikai Köztársaság egyik elszigetelt falujában úgy hívják, “Guevedoces”, ami annyit tesz, hogy “pénisz 12 évesen”.

Ezt a rendkívüli interszexuális állapotot orvosilag az “5-alfa-reduktáz hiány” okozza, melyet a BBC2 a “Countdown to Life” című sorozatában mutatott be, feltárva, hogy mi zajlik az anyaméhben, és az itt bekövetkező változások milyen mértékben befolyásolják életünk további részeit. Ezen tematikán belül foglalkoztak a “Guevecodes” jelenséggel, és megszólaltattak egy Johnny nevű fiút, akit egész sokáig Felecitia néven hívtak szülei, hiszen teljesen kislánynak tűnt. A sorozat egyik orvosa és műsorvezetője, Dr. Michael Mosley elmondta, hogy az első években legfejebb a gyerek viselkedése jelezhette, hogy valami nem stimmel: Johnny soha nem szerette a lányruháit, és hiába adták neki a szülei a látszólagos nemének megfelelő játékokat, azok sem érdekelték. A hétköznapjaiban is inkább az dominált, hogyha meglátott egy csapatnyi fiút, akik fociztak, szeretett volna ő is beállni közéjük. De ilyesmi előfordul normál esetben is, szóval ez még nem utalt feltétlenül rendellenességre.

Ilyen egy 8 hetes magzat

De Johnny esete messze nem egyedülálló, mert a Salinas nevű faluban minden kilencven emberből egy szintén a Guevedoces csoportba tartozik. Mindezt először Dr. Julianne Imperato tárta fel, aki a Cornell Egyetem endokrinológusa, és behatóbban vizsgálta az okokat. Az első nyolc hétben a magzat még nagyon egyszerűsítve se nem férfi, se nem nő, ám ha genetikailag előbbi, akkor ezen időszak után az Y-kromoszóma utasítja az ivarmirigyeket, hogy alakuljanak herékké. Dr. Imperato szerint a Guevecodes emberekben hiányzik az 5-alfa-reduktáz enzim, mely a tesztoszteront dihidrotesztoszteronná alakítja, ezért a fiúk is lánynak néznek ki.

Ám amikor elérik a tinédzserkort, a test kap egy újabb tesztoszteronlöketet, és már megfelelően reagál, így előbújnak a herék, valamint a pénisz. Egyes feltételezések szerint a jelenség annak köszönhető, hogy Salinas falu meglehetősen elszigetelt, és jobb híján az ottaniak kénytelenek folyton egymás közül választani. Ennek pedig a fentebb írt dolog a vége, illetve némiképp alul méretezett, de működőképes pénisz, a hozzá tartozó “függelékekkel”.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Marjai János / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.