Tudomány

Lánynak hiszik őket, aztán 12 évesen péniszt növesztenek

Rátfai Gábor
Rátfai Gábor

újságíró. 2016. 09. 26. 09:30

Van egy olyan falu, ahol 900 emberből 10 úgy nő fel, hogy tinédzserkoráig lánynak hiszik. Aztán előbukkan ez-az, és jön a meglepő fordulat.

Kezdetben a méhben, majd a születéskor, és még első 10-12 évükben is úgy néznek ki, mint a lányok, ám amikor elérik a pubertáskort, elkezdenek izmosodni, férfiasodik a testalkatuk, mélyül a hangjuk, végül pedig mindenki (néha saját maguk) meglepetésére is heréket és hímvesszőt növesztenek. Az ilyen gyerekeket a Dominikai Köztársaság egyik elszigetelt falujában úgy hívják, “Guevedoces”, ami annyit tesz, hogy “pénisz 12 évesen”.

Ezt a rendkívüli interszexuális állapotot orvosilag az “5-alfa-reduktáz hiány” okozza, melyet a BBC2 a “Countdown to Life” című sorozatában mutatott be, feltárva, hogy mi zajlik az anyaméhben, és az itt bekövetkező változások milyen mértékben befolyásolják életünk további részeit. Ezen tematikán belül foglalkoztak a “Guevecodes” jelenséggel, és megszólaltattak egy Johnny nevű fiút, akit egész sokáig Felecitia néven hívtak szülei, hiszen teljesen kislánynak tűnt. A sorozat egyik orvosa és műsorvezetője, Dr. Michael Mosley elmondta, hogy az első években legfejebb a gyerek viselkedése jelezhette, hogy valami nem stimmel: Johnny soha nem szerette a lányruháit, és hiába adták neki a szülei a látszólagos nemének megfelelő játékokat, azok sem érdekelték. A hétköznapjaiban is inkább az dominált, hogyha meglátott egy csapatnyi fiút, akik fociztak, szeretett volna ő is beállni közéjük. De ilyesmi előfordul normál esetben is, szóval ez még nem utalt feltétlenül rendellenességre.

Ilyen egy 8 hetes magzat

De Johnny esete messze nem egyedülálló, mert a Salinas nevű faluban minden kilencven emberből egy szintén a Guevedoces csoportba tartozik. Mindezt először Dr. Julianne Imperato tárta fel, aki a Cornell Egyetem endokrinológusa, és behatóbban vizsgálta az okokat. Az első nyolc hétben a magzat még nagyon egyszerűsítve se nem férfi, se nem nő, ám ha genetikailag előbbi, akkor ezen időszak után az Y-kromoszóma utasítja az ivarmirigyeket, hogy alakuljanak herékké. Dr. Imperato szerint a Guevecodes emberekben hiányzik az 5-alfa-reduktáz enzim, mely a tesztoszteront dihidrotesztoszteronná alakítja, ezért a fiúk is lánynak néznek ki.

Ám amikor elérik a tinédzserkort, a test kap egy újabb tesztoszteronlöketet, és már megfelelően reagál, így előbújnak a herék, valamint a pénisz. Egyes feltételezések szerint a jelenség annak köszönhető, hogy Salinas falu meglehetősen elszigetelt, és jobb híján az ottaniak kénytelenek folyton egymás közül választani. Ennek pedig a fentebb írt dolog a vége, illetve némiképp alul méretezett, de működőképes pénisz, a hozzá tartozó “függelékekkel”.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - DECEMBER 7 : President Donald J. Trump stops to speak with reporters and members of the media as he walks to board Marine One and depart from the South Lawn of the White House on Friday, Dec. 07, 2018 in Washington, DC. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.