Tudomány

Elkészült a világ legfényesebb zseblámpája

Kevesen mondhatják el magukról hogy vízhűtéses lámpájuk van, ami ráadásul olyan erővel világít, hogy azonnal kifolyik a szeme annak, aki belenéz. Vagy valami ilyesmi.

Ma már kinek kell zseblámpa, ha szinte minden telefonban van vaku, ami betölti ezt a funkciót is, ráadásul egész erősen világít. Igaz, azért nem olyan erősen, mint valami tényleg világításra tervezett eszköz, és a fényt sem lehet vele fókuszálni, emellett pedig akkor is bajban vagyunk, ha vitás helyzetben önvédelmi fegyverként kívánjuk használni.

De vannak, akiknek a telefon és a sima zseblámpa sem elég, hanem valami olyasmit szeretnének, ami szinte még az űrből is látszódik, ám mivel ilyet nem lehet kapni, ezért épít magának egyet. Samm Sheperdről beszélünk, aki fogta, és összerakott egy 100 wattos ledes világító egységet, melynek fényereje 72 000 lumen, és olyat világít, hogy a fal adja a másikat.

led 100 watt

Akinek esetleg nem mond túl sokat, hogy mennyi is a 72 000 lumen, annak elég annyit tudni, hogy a moziban használatos digitális projektorok körülbelül 35 000 lument tudnak, tehát a szóban forgó ledes csoda ennek duplájával vágja szét az éjszaka sötétjét. Aprócska probléma, hogy Sheperd cucca eléggé melegszik, ezért kénytelen volt rá vízhűtést fabrikálni, még mielőtt ott olvad szét az egész, ahol van. A működésébe egy videó is részletesebb betekintést nyújt, mindenesetre a megtekintése közben egy dolgon azért elgondolkozhatunk: oké, hogy zseblámpának nevezik ezt a szörnyet, de kinek van ekkora zsebe?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik