Tudomány

Tényleg az űrből jött a titokzatos chilei törpe?

Olyan, mint egy ember, de csak 15 centis, és nagyon furcsa. Mi lehet, és honnan jött?

2003-ban a kutatók egy elég fura csontvázat találtak a chilei Atacama-sivatagban, ami első ránézésre emberi maradványnak tűnt, de számos olyan jellegzetessége van, ami a tudósoknak azóta is fejtörést okoz. Azon pedig nincs mit csodálkozni, hogy miután az interneten elterjedtek a csontiról készült képek, egy csomóan földönkívülit kiáltottak. De mégis mi olyan fura az Ata becenevű csontvázban?

Egyrészt az, hogy mindössze 15 centiméteres, így kezdetben sokan azt gondolták, hogy egy koraszülött magzatot, vagy egy vetélés maradványait sikerült megtalálni, míg sokan azt gondolták, hogy egyszerűen csak egy hoaxról van szó. Ám eközben a kutatók nem álltak le a munkában, és azon tanakodtak, hogy a fizikai deformitások egyáltalán emberi, vagy nem emberi emlőst rejtenek-e, mert míg az embernek 12 pár bordája van, addig Atának csak 10. Emellett a kúp alakú fej sem sokat segített, ami leginkább erősítette azt az elképzelést, hogy az apró csontváz egy idegené. További deformitás, hogy az arc és az állkapocs olyan benyomást keltette, mintha össze lenne nyomva, ami egyáltalán nem jellemző az emberekre. Érdekes, de a csonti egészen 2009-ig magánkézben volt, mígnem elvitték egy barcelonai szimpóziumra, ahol végre ismét tüzetesen megvizsgálhatták a hozzáértők.

ata

2012. őszén meg is röntgenezték, végeztek egy CT-t, és lehetőség nyílt genetikai jellegű mintavételre. Az így nyert eredmények azt mutatták, hogy a mellkas üregében tüdő és szív maradványai vannak, ami annak köszönhető, hogy az Atacama-sivatag száraz levegője kedvező hatással van a biológiai anyagok megmaradására. A genetikai vizsgálatok megállapították, hogy a csontváz emberi eredetű, ugyanakkor a DNS tesztek szerint 9 százalék nem egyezik az emberi genomokkal, ami kissé ellentmondásos. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a csontváz mennyi időt töltött a sivatagban, és ilyenkor a bomlás és szennyeződés előidézhet hasonló jelenséget. A mitokondriális DNS előzetes eredmények alapján azt lehetett mondani, hogy összhangban vannak a a Chilében talált haplotípussal, tehát Ata anyja is helyi illetőségű lehetett.

De még mindig nem említettük, hogy a magzat-elmélet azért zárható ki, mert Ata kifejlett fogakkal rendelkezett, és a csontok (főleg a lábszárak) egy 6-8 évesének felelnek meg. Innentől kezdve felmerül a kérdés, hogy miként lehet egy hatéves gyerek mindössze arasznyi nagyságú? Van rá néhány feltételezés, melyek közül az egyik, hogy Ata igen durva törpeségben szenvedett, bár az eddig ismert legkisebb ember is 54,6 centi, és nem 15. Vannak, akik szerint a progéria a felelős, ami korai öregedést jelent, ugyanakkor genetikailag nem találták jelét ennek a betegségnek. Akadnak, akik szerint Ata halva született, majd pedig rosszul sikerült a mumifikálás, ami a csontok ilyesfajta torzulásait idézte elő. Nincs tehát jelenleg megoldás, bár abban az összes kutató egyetért, hogy emberről van szó, és nem földönkívüliről (bármit mondjon is Pataky Attila), de a kutatások továbbra is folynak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik