Tudomány

A galambok egész jól boldogulnak az olvasással

A galambok nem csak ahhoz értenek, hogy üljenek a szobrok tetején, illetve jó magasról csináljanak rá a vállunkra, vagy a fejünkre, hanem egyrészt felismerik egymás vezetői képességeit, másrészt – és ez sokkal fontosabb – , egész jól eltájékozódnak a betűk világában is.

A PNAS-ban megjelent tanulmány szerint a galambok nem csak annyit tudnak megtanulni, hogy garatból csipegessék ki a kaját, hanem komolyabb tanulási folyamat után akár a szavakat is megkülönböztetik egymástól. Mindez úgy derült ki, hogy egy 18 darabos állományból a négy legjobb képességű szárnyast kiválasztották, és nyolc hónapos felkészítésnek vetették őket alá, melynek végén megfigyelték, hogy az állatok képesek lettek megkülönböztetni a négybetűs szavaktól az értelmetlen szavaktól.

pigeon

Ez természetesen az írott szavakra vonatkozik, és a galambok képesek lettek arra, hogy a “very” (nagyon) és a “vrey” (értelmetlen szó) között különbséget tegyenek, és így például a levelekben található elgépelésekre is felfigyelnek. A “kiképzés” végére odáig jutottak, hogy nagyjából 26 és 58 szót tudtak megkülönböztetni egymástól, ami egész szép teljesítmény, figyelembe véve, hogy sokan elég bamba jószágoknak tartják ezeket. Mindezek tükrében reméljük, hogy a szárnyasok nem lesznek még értelmesebbek, és nem döntenek úgy, hogy olvasási képességeik birtokában netán világuralomra törnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik