Tudomány

Nagy Imre akadémiai tagsága miatt tüntet egy aktivista

24.hu
24.hu

2016. 09. 16. 10:03

Már az MTA-elnök házához is szervezett demonstrációt azért, hogy vizsgálják felül a mártír miniszterelnök tagságát.

Mártírhalála és forradalmi szerepvállalása miatt gyakorlatilag tabunak minősül, hogy Nagy Imre politikai pályafutásának sötét oldalát firtassák, egy magánszemély most mégis azt szeretné, hogy vizsgálják felül Nagy Imre akadémiai taggá választásának körülményeit.

A Magyar Nemzet cikkében újságíróként bemutatott Félix Péter – aki egyebek mellett arról ismert, hogy a Füstirtók Egyesülete elnökeként szervez dohányzásellenes demonstrációkat – demonstrációt hirdetett szombatra, mert a Magyar Tudományos Akadémia elutasította a felvetést. Félix utal arra, hogy 1955. április 28-án kelt levelében Nagy Imre azt írta: a Magyar Dolgozók Pártjának központi vezetősége visszahívta minden funkcióból, amit a párt bizalmából tölthetett be, ezért mond le a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagságáról is. 1956. szeptember 28-án ezt az álláspontját visszavonta és kérte akadémiai tagsága visszaállítását.

Félix Péter szerint Lovász László MTA-elnök korábban ígéretet tett arra, hogy konferenciát szerveznek a témáról, ugyanakkor a napokban kelt levelében nyomatékosította, hogy nem ért egyet semmilyen akadémiai tagság visszamenőleges megváltoztatásával, mert egy intézmény tagsága történelmének része, és arról, hogy kinek a tagsága volt megérdemelt, a tudománytörténészek dolga kutatni.

Félix ezt az érvelést nem fogadja el, emiatt már szervezett tüntetéseket az MTA épülete és Lovász László otthona elé is. Szombaton újra az MTA épülete előtt tüntet majd azért, hogy vizsgálják meg Nagy Imre akadémiai taggá választásának körülményeit.

Developing programming and coding technologies. Website design. Programmer working in a software develop company office.
Legyél te a címlaposunk!
Mondd el véleményed és nyerj!
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

U.S. President Donald Trump listens during a discussion at the Generation Next forum in the Eisenhower Executive Office Building in Washington, D.C., U.S., on Thursday, March 22, 2018. Trump today took his boldest step to level the economic playing field with China, ordering sweeping tariffs on Chinese goods in a move that could escalate already tense trade relations between the worlds two biggest economies. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg via Getty Images
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.