Tudomány

Jegesmedvék ejtették foglyul az orosz kutatókat

Még egy hónapot kell várniuk, hogy megérkezzenek a sarkvidéki állomásra az állatok elriasztásához használatos jelzőrakéták.

Jegesmedvék ejtettek foglyul orosz kutatókat az Északi-sarkvidéken – tudósít a TASZSZ.

A Trojnoj-szigeten található meteorológiai állomás vezetője, Vagyim Plotnyikov az orosz hírügynökségnek elmondta: tíz felnőtt jegesmedve, köztük négy anya és a bocsaik bukkantak fel az állomás körül. Augusztus 31-én a kutatók egyik kutyáját is széttépték a medvék, és azóta nem mozdulnak az állomás közeléből. Szombat óta pedig egy nőstény medve alszik az állomás ablaka alatt.

Mivel az állatok nem akarnak mozdulni az állomás közeléből, a kutatók pedig kifogytak a medvék elriasztására használatos eszközökből, jelenleg ki sem tudják tenni a lábukat. Plotnyikov jelezte a problémát az arhangelszki meteorológiai hivatalnak, de onnan csak annyit mondtak neki, hogy próbálja megoldani a dolgot.

A kutatóknak jelzőrakétákra lenne szükségük, hogy elijesszék a medvéket, de csak egy hónap múlva érkezik majd ellátmány. Plotnyikov elmondta: jelentős összegbe kerülne, hogy soron kívül kapjanak rakétákat, de tényleg szükségük van a segítségre.

Az állomáson öt kutató tartózkodik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik