Tudomány

Földrengéseket, árvizeket okozhat a Hold gravitációja

Nincs bizonyíték, csak valószínűsítés, de már ez is érdekes.

Japán kutatók arra jutottak, hogy az újhold jelentős szerepet játszik a nagy földrengésekben és árvizekben, köszönhetően a Hold és a Nap gravitációs kölcsönhatásának, melyet a Föld forgására gyakorolnak. A Tokiói Egyetem kutatócsapata, melyet Satoshi Ide vezetett, a Nature Geoscience-ben tette közzé felfedezéseit.

“A nagy földrengések valószínűsége megnő a magas árapály terhelésű időszakban”, írja a tanulmány, ami megjegyzi, hogy ilyenkor a legnagyobb a gravitációs erő, és akár egy kis szikla is beindíthatja a gigantikus méretű földmozgásokat. Fontos azonban megjegyezni, hogy bár a kapcsolat hipotézisként valóban felállítható, gyakorlati bizonyíték nincs rá, de a csapat elég sok modellt megvizsgált, és valószínűsíti, hogy erről van szó.

earthquake

A kutatók megvizsgálták a nagy rengések (5,5 erősség felett) előtti kéthetes időszakot, és nem csak magát az eseményt, és rekonstruálták az árapály hatást, de egyértelmű bizonyítékot nem találtak a kisebb rengésekkel kapcsolatban, ugyanakkor azt tapasztalták,hogy a nagyobb mozgások sorozata akkor volt, amikor megnőtt az árapály terhelés. Ilyen rengés volt a Great Tohoku 9,0-ja, illetve a 2010-es chilei 8,8, melyek mindegyike az újhold idején történt.

Habár nincsenek konkrét bizonyítékok a korrelációra, a tudósok szerint az előrejelzések javítására fel lehet használni, különös tekintettel a nagyobb rengésekre, ez pedig egyértelműen emberéleteket jelent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik