Tudomány

Bemutatkozott az Amazon vezér első űrrakétája

Egy igazi behemótot juttatna az űrbe.

Jeff Bezos, aki nem csak az Amazon vezéralakja, hanem a Blue Origins CEO-ja is, felfedte vízióját a cége jövőjével kapcsolatban (nem az Amazonéval, hanem a Blue Origins-éval). Megmutatta, hogy milyen rakétákkal képzeli el azt, hogy rakományt és embereket juttasson Föld körüli pályára. A rakétának a New Glenn nevet adja, John Glenn amerikai űrhajós után, aki elsőként állt pályára anyabolygónk körül.

A New Glenn egy igazi behemót (ha lehet hinni az animációknak), ami nagyobb, mint a SpaceX-féle Falcon Heavy, illetve a United Launch Alliance Delta IV Heavy-je. Fontos még, hogy az iparági trendeknek (ha lehet ezt mondani) megfelelően a New Glenn újrafelhasználható lesz, amiről Bezos egy e-mailben értesítette az érdeklődőket. Ez annyit tesz, hogy első fázisban a a rakéta képes lesz a kilövés után landolni, hasonlóan a New Shephardhöz, aminek azonban csak szuborbitális képességei vannak, mert sem a sebessége, sem az emelkedési képessége nem teszi másra alkalmassá. Az viszont, hogy egy orbitális rakéta képes lesz landolni, a Blue Origin számára egészen új világot nyit meg.

blue orogin

A New Glenn a méreteit tekintve 7 méter széles, és 82-95,4 méter magas, ami attól függ, hogy egy, vagy két szint van a rakéta tetején, mivel előbbi esetében műholdat tud Föld körüli pályára állítani, míg utóbbinál rakományt is képes szállítani. A többi részt leginkább a hét BE-4 tölti ki, melyeket jelenleg is fejleszt a Blue Origin, és azt remélik, hogy nemcsak a saját rakétájukat fogja hajtani, hanem el tudják adni a United Launch Alliance-nak is, a Vulcan rakéta hajtásához.

Blue_origin_Glenn

Amennyiben a Blue Origin sikerrel jár, az elég komoly fegyvertény lenne, mert onnantól kezdve műholdakat és turistákat egyaránt az űrbe juttathat, ami nem csupán anyagilag, de emberileg is nagy teljesítmény lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik