Tudomány

Már egyensúlyozni is tudnak a jövő robotjai

Eddig megcsúsztak a jégen, botladoztak és olyanok voltak, mint bármilyen ember egy háromnapos szilveszteri házibuli után. Most, úgy tűnik, változott a helyzet.

Bár a sci-fi filmek egyes futurisztikus találmányai már megvalósultak a videótelefonálástól az önvezető autóig, a humanoid robotok kora még valahogy nem akart eljönni. Vannak már persze olyan gépek, amelyek körültekintő programozás után bonyolult feladatokat tudnak elvégezni, és a mesterséges intelligencia terén is egyre komolyabb kutatások folynak, de az az igazi, emberszabású, járó, beszélő, emberszerű változat egyelőre nem akart lelépni a filmvászonról. De azért egyre közelebb vagyunk ehhez is.

Még februárban számoltunk be a Boston Dynamics által fejlesztett ATLAS szériás robotokról: az amerikai katonaság támogatásával készülő széria először egy kutyába oltott rénszarvasba oltott hordgéppel került be a köztudatba, aztán olyan humanoidokra váltott, amelyek az emberi mozgást próbálták a leghűbben utánozni. Júliusban már a meglepően emberként sétáló DURUS modelleket említhettük meg, most pedig egy olyan videó látott napvilágot, amelyből kiderül: a kellő szoftver és szenzorok birtokában az egyensúlyozás sem megoldhatatlan feladat.

A fenti videóban egy ATLAS szériás humanoid egyensúlyozik egy két centi széles furnérlemezen, a leírásban viszont az is olvasható, hogy egy igen szerencsés kísérlethez van szerencsénk, ugyanis ennyi ideig általában képtelen a robot megtartani magát. Az Atlas a mozgáshoz és egyensúlyozáshoz egyaránt a floridai IHMC intézet ingyenes forráskodú rendszerét használja, hardverszinten pedig csak a saját “testén” elhelyezett szenzoraira hagyatkozik, külsőekre nem. Ha megfigyeljük, egyensúlyvesztése is impresszív, nem csapja le azonnal lábait és nem keres stabil felületet, hanem felsőtestét forgatja be, meglepően hasonlítva ezzel az emberi megoldásokra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik