Tudomány

Kihalás szélén a keleti gorilla

A világ legnagyobb főemlőse most már hivatalosan is a legveszélyeztetettebb kategóriába került. Van azonban jó hír is egy másik, ikonikus állattal kapcsolatban.

A hat nagy főemlősből (a keleti és nyugati gorilla, a borneói és szumátrai orángután, valamint a csimpánz és a bonobó) már csak kettő nincs a kihalás szélére került fajok listáján, a csimpánzokon és a bonobókon kívül a többiből már veszélyesen kevés példány maradt a Földön. Egyébként a másik kettő is veszélyeztetett, csak még nincs a kritikus listán.

A Hawaii szigetén rendezett, a Föld élővilágának megóvásáról szóló szakmai konferencián a keleti gorilla azért került fel az úgynevezett “Veszélyeztetett fajok vörös listájára”, mert a szakértők szerint már csak kevesebb mint 5000 példány él szabadon, ami az elmúlt 20 év alatt 70 százalékos csökkenést jelent.

A gorillákra eddig is nagy veszélyt jelentettek az orvvadászok, akik sokszor aprópénzért kapták puskavégre az állatokat, de egyre fontosabb rizikófaktor az is, hogy a faj legnagyobb populációja a Kongó térségében él, ahol a politikai instabilitás, sokszor fellángoló háborús helyzet következményeinek a gorillák is sokszor esnek áldozatul. Az élővilág megmentésére szakosodott szervezet, az International Union for the Conservation of Nature (IUCN) igazgatója szerint ugyan egyre több eredményt érnek el a fajok megóvása terén, de képtelenek lépést tartani az emberiség rombolásával.

gorilla-panda-veszelyeztetett-fajok-2016-03
A keleti gorillák két típusának jelenlegi élőhelye

A szervezet alelnöke és főemlős-szakértője, Russell Mittermeier szerint ráadásul egyelőre nincs is igazán hatékony megoldás a gorillák kipusztulásának megállítására, az egyetlen lehetséges út az lenne, ha egy mainál sokkal nagyobb összeget fordíthatnának arra, hogy a helyszínen védjenek meg szinte példányonként minden állatot.

Sikeres volt a pandaháború

Szerencsére az IUCN kifejezetten fontos sikerekről is be tudott számolni. Az óriáspanda sokáig volt az állatvilág pusztulásával kapcsolatos hírek és erőfeszítések egyik ikonja, ám a mostani konferencia után a fajt a kritikusan veszélyeztetett kategóriából sikerült “feljebb minősíteni”. Különféle szervezetek 50 éven át küzdöttek az óriáspandák megmentéséért, és most úgy tűnik, az élőhelyük biztosítása, valamint az illegális vadászat és befogás visszaszorítása meghozta a rég várt eredményt.

gorilla-panda-veszelyeztetett-fajok-2016-02

Ajánlott videó

Olvasói sztorik