Tudomány

Saját kis világok vannak az elefántok lábnyomában

Rátfai Gábor
Rátfai Gábor

újságíró. 2016. 09. 03. 16:01

Az elefántok léptei nyomán valódi kis kolóniák alakulnak a pocsolyákban.

Az elefántok nem csak azért jó arcok, mert az orrukkal esznek, és egyébként meg úgy néznek ki, mint egy szürkére fújt, napon felejtett alma, hanem azért is, mert ahová lépnek, ott élet terem, amire a Kibale Nemzeti Park (Uganda) mocsárvidékén lévő ormányosainak lábnyoma az élő példa.

Egy-egy elefánttappancsban ugyanis akár 200 liternyi víz is összejöhet, ami ideális élőhelyül szolgál több tucatnyi gerinctelen fajnak. “Meglepődtem, amikor azt tapasztaltam, hogy ezek a lábnyomok egész évben tele vannak vízzel, és nagyon széleskörű diverzitásnak adnak otthont”, mondta Wolfram Remmers, a Koblenzi Egyetem (Németország) munkatársa. 2014-ben egy 3 napos periódusban 30 lábnyomot vizsgáltak, és azt találták, hogy egy-egy “gödörben” akár 60 faj is található, a bogaraktól a pókokon át a férgekig.

Amboseli National Park, Rift Valley, Kenya, Africa, East Africa
Amboseli National Park, Rift Valley, Kenya, Africa, East Africa

És ezek még csak a szemmel is könnyedén észrevehető élőlények, de rengeteg olyan is van, amelyiket nem láthatjuk, ám mégis a vízben élnek. Remmeres szerint az elefántok lábnyomai nagyon fontos szerepet játszanak ezen életformák fejlődésében, hiszen ezek a kisebb-nagyobb tócsák sokszor nyújtanak kapcsolatot a nagyobb vizekhez, ahol  aztán még tovább léteznek az apró entitások.

“Ha az elefántok eltűnnének, ezek az élőhelyek is eltűnnének”, mondta Remmers, aki szerint ebben az esetben bizonyos fajokat, például egyes szitakötőket nagyon nehéz lenne fellelni. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy a hatalmas állatok a nem elhanyagolható mértékű székletükkel is nagyban segítik az élet körforgását.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.