Tudomány

Megvan a fejátültetés első önkéntes jelöltje

Egy kerekesszékben élő orosz férfi fejét műtené át egy olyan orvos, aki hol Frankensteinhez, hol Mengeléhez hasonlítja magát.

Bármilyen furán hangzik, egy orosz fickó önként jelentkezett arra, hogy rajta próbálják ki az első fejátültetést. A 31 éves Valery Spiridonov egy orosz kisvárosban, Vladimirben dolgozik otthonról egy oktatási szoftvereket fejlesztő cég munkatársaként. Valery egyébként a Werdnig-Hoffman-kórban szenved, ami a spinális izomatrófia első típusa, és gerinceredetű izomsorvadást jelent, melynek következtében Spiridonov számára a fejátültetés az egyetlen remény arra, hogy valaha is normális életet élhessen.

A dolog furcsasága, és ezért kissé bizarr, hogy a műtét annak a Dr. Sergio Canaverónak az agyszüleménye, aki egyrészt olyan könyvet írt, ami a nők elcsábításáról szól (ez még nem is akkora gáz), illetve előfordult, hogy Dr. Frankensteinhez hasonlította magát, illetve időnként önmagával kapcsolatban megemlíti Josef Mengelét is. A fejátültetést már 2013 óta szeretné elvégezni, és 2015-ben egy majmon meg is próbálta, ami állítása szerint 20 órás műtétet jelentett, ám az állat túlélte, de erre semmi bizonyíték nincs.

Habár a doktor mutatott egy videót erről az egészről a The Atlantic egyik kollégájának, Sam Keannek, ő nem volt teljesen meggyőzve, mert annyit írt a látottakról, hogy a majom pislogott, amikor valaki megbökte a szemét, ám egyebekben teljesen katatón állapotban volt. Canavero szerint az emberi fejátültetés ára valahol 10 és 100 millió dollár között lenne, amit leginkább a MacArthur Alapítványtól vár, de ha ők nem adnak, akkor Mark Zuckerbergtől, esetleg más tech gigacégtől kér majd rá. Ahhoz azonban, hogy az orosz Spiridonov közreműködésével valóban megvalósuljon a fejátültetés, kellene találni egy olyan embert, aki már agyhalott állapotban van, és a családja hozzájárul a műtét lefolytatásához.

Maga az eljárás nagyjából úgy nézne ki, hogy az elválasztott fejek ott lógnának a levegőben, mígnem a kísérleti alanyét ráhelyeznék a testre, miközben a gerincvelőt polietilén-glikollal olvasztanák egymásba, ami biztosíthatja a sejtek újranövekedést. Ezt követően lehetne csatlakoztatni a donor testét Spiridonov fejéhez, akit ezt követően 3-4 hétig mindenképpen kómában kellene tartani, hogy még csak véletlenül se mozduljon meg, miközben tart a gyógyulás. Ahhoz, hogy a gerincvelőnél erősíteni tudják az új idegi kapcsolatokat, beépített elektródákat alkalmaznának.

Habár Dr. Canavero egereken sikeresen tesztelte az eljárást, sokak szerint igen aggályos az egész, sőt, Arthur Caplan, a NYU Langone Medical Center képviseletében azt mondta, hogy ez az egész

egyszerre tudományosan romlott, és etikailag gusztustalan.

Egyebekben pedig ha Spiridonov elhalálozik az eljárás során, akkor a dokit akár emberöléssel is vádolhatják. Érdemes azonban elgondolkodni azon, hogy ha egy olyan betegségben szenvedő emberről van szó, aki akár erre is képes lenne annak érdekében, hogy olyan lehessen, mint bárki más, akkor meg lehet-e vonni tőle a lehetőséget. Illetve a másik oldalról viszont valóban ott a kérdés, hogy mi van, ha Dr. Canavero valóban csak egy jól képzett hentes?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik