Tudomány
Taken during the opening of the exhibition "Power Platon" ("Gesichter der Macht") at the Westlicht Gallery in Vienna (www.westlicht.at)
The portrait of Putin is copyright by Platon (platonphoto.com)

Saját Wikipediát hoz létre Oroszország

24.hu
24.hu

2016. 08. 30. 16:07

Orosz online enciklopédiát rendelt az orosz kormányfő.
Korábban a témában:

A keddi orosz lapok szerint Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök munkacsoport felállítását rendelte el, amelynek feladata, hogy internetes enciklopédiát hozzon létre a Nagy Oroszországi Enciklopédia alapján.

A Kommerszant című napilap szerint a Nagy Oroszországi Enciklopédiának nem lesz több nyomdai kiadása.

Helyébe a hivatalos tervek szerint egy olyan össznemzeti tudományos és felvilágosító, interaktív enciklopédiai portál lép, amely komoly konkurenciát jelent majd a Wikipédiának.

A projekt megvalósítására Szergej Prihogyko miniszterelnök-helyettessel az élen jött létre munkacsoport az Oroszországi Tudományos Akadémia, valamint a kulturális és az oktatási tárca munkatársaiból.

Abból indulunk ki, hogy a Wikipédia ugyan nagyon népszerű, de nagyon pontatlan forrás. Nálunk azzal ellentétben ellenőrzött szócikkek lesznek, amelyeket tudósok írnak és ellenőriznek

– mondta Vlagyimir Grigorjev, a Sajtó- és Tömegkommunikációügyi Szövetségi Ügynökség (Roszpecsaty) igazgatóhelyettese

Sztanyiszlav Kozlovszkij, a Wikimedia RU ügyvezető igazgatója elismerte: lehet, hogy a Wikipédián több a hiba, mint az orosz enciklopédiában, de hozzáfűzte:

ott a szócikkek legtöbbje csak egyetlen bekezdésből áll, nem pedig öt oldalból.

Kozlovszkij emellett rámutatott, hogy az orosz változat a Nagy Szovjet Enciklopédia örököse, amelyre rányomta bélyegét az ideológia. Ezzel szemben az orosz nyelvű Wikipédát mintegy 2 millió, teljesen eltérő világnézetű szerző írja és szerkeszti.

Ők figyelik egymást, hogy a szócikkben csak tények maradjanak, politikai kommentár nélkül

– mondta.

Az orosz alternatív Wikipédia létrehozására elsőként tavaly az Oroszországi Hadtörténeti Társaság tett javaslatot, Ripedia címen. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

AUCKLAND, NEW ZEALAND - AUGUST 29:  Phil Taylor engages with his fans during the Auckland Darts Masters at The Trusts Arena on August 29, 2015 in Auckland, New Zealand.  (Photo by Michael Bradley/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.