Tudomány

A túlzott álmodozás lehet a világ legelterjedtebb új pszichológiai rendellenessége

Egészen érdekes dologba futott bele a Haifai Egyetem pszichológus professzora, Eli Somer, ami alapján egy rakás embernél nem csak ártatlan időtöltés az álmodozás. Hat betege azzal jelentkezett nála, hogy annyira túlburjánzott fantáziavilágot építettek fel a fejükben, hogy az már a valódi társas kapcsolataikra is rossz hatással van, és nem tudják abbahagyni az álmodozást.

A professzor megjelentetett egy tanulmányt, amelyben leírja a tüneteket, és a jelenséget maladiptív álmodozásnak nevezte el. Azóta üzenetek százait kapta, amelyekben ugyanezekkel a panaszokkal jelentkeztek nála. A Wild Minds Network nevű, túlzott álmodozókat tömörítő szerezetnek mostanra már 5500 tagja van.

Somer azt szeretné, ha a maladiptív álmodozás hivatalosan is bekerülne a pszichiátriai rendellenességek közé, de ez egy elég lassú folyamat lesz. Ennek ellenére többen bíznak benne, hogy sikerülni fog, mert a tünetek megfelelnek a rendellenességek elvárásainak.

  • A maladiptív álmodozóknak nem okoz problémát, hogy megkülönböztessék a valóságot az álomvilágtól, és tudják, hogy álmodoznak és nem hallucinálnak.
  • Gyakran sétálgatnak össze-vissza, vagy kényszeres mozdulatsorokat végeznek, amiket nem vesznek észre.
  • A fantáziaviláguk gyakran rendkívül részletesen fel van építve, és sűrűn szerepelnek benne hírességek, mint barátok.
  • A kutatások még a korai fázisban vannak, de a maladiptív álmodozás lehet az obszesszív-kompulzív megbetegedés következménye is, vagy akár védekező mechanizmus a bántalmazás, vagy az elhagyatottság ellen is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik