Tudomány

Ennél a pókfejésnél nem látsz ma durvábbat

Az Oxford Silk Group tudósa elkábítja, majd így feji le az öntudatlan pókot.

Az rendben van, hogy csodáljuk a természet csodáit és megpróbáljuk azokat leutánozni, de azért talán mindennek van határa. Akár szeretetd, akár gyűlölöd a pókokat, a következő videó mindenképpen hatni fog rád, hiszen annyira durvának tűnik, ahogy egy egyszerű módszerrel „lefejik” a szerencsétlen állatot.

Az eljárás azzal kezdődik, hogy széndioxiddal elkábítják az arany hálószövő pókot, majd egy csipesszel nekiesnek az állat fonómirigyének. Hogy minden biztonságosan menjen, tűkkel fixálják a póklábakat, majd egy folyamatosan mozgó kerékre egyszerűen feltekerik a pókselymet.

Bármennyire is vékonynak, sérülékenynek tűnik, a pókok által produkált fonál a világ egyik csodája, a tudósok pedig folyamatosan azzal kísérleteznek, hogy mesterségesen elő tudják állítani. Ez egyelőre nem igazán sikerült még, de a videón látható módszerrel legalább be tudják gyűjteni: egy alkalommal akár 30-80 méternyit is.

Az így kinyert anyagot olyan hétköznapi tárgyak erősítésére használják fel, mint például egy hegedű, halászhálók, golyóálló mellények, mesterséges emberi bőr, de gyakran ezzel helyettesítik az elektronikai berendezésekhez szükséges üvegszálat is.

Amint a Mérnökbázis oldalán is olvasható, a tudósok egyelőre csak nyomozzák a titkot, ami nem csoda, hiszen a pókselyem ötször nagyobb szakítószilárdsággal rendelkezik, mint a vas, háromszor szilárdabb, mint napjaink legjobb szintetikus vegyi szálai. A megoldás tehát már nincs messze, addig pedig marad szegény pókok kábítás alatt történő fejése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik