Tudomány

A nők genetikailag programozottak a hűtlenségre

A nők genetikájuk által hajlamosak biztonsági tervet kialakítani (másik férfit keresni) arra az esetre, ha kapcsolatuk megromlana – állítják a Texasi Egyetem kutatói.

Tanulmányukban megvizsgálták azokat a feltételezéseket, miszerint az emberek a monogám kapcsolatokhoz alkalmazkodtak az évezredek során, illetve úgy fejlődtünk ki, hogy folyamatosan teszteljük partnereinket és keressük a legjobb hosszútávú megoldást.

Dr. David Buss kutatásvezető a Sunday Times-nak elmondta, az egész életen át tartó monogámia nem jellemző az emberek elsődleges párzási szokásaira.

Az emberek kapcsolati stratégiáját jobban jellemzi, hogy szakítanak egy partnerrel, hogy más, sokkal inkább hozzájuk illő párt találjanak.

Őseink a minimális egészségügyi ellátás, az alultápláltság és a különböző betegségek miatt ritkán élték meg a 30 éves kort, így számukra rendkívül fontos volt a tökéletes partner megtalálása – állítják a kutatók.

A szerető biztosításként szolgálhat a jövőre, mivel a partner megcsalhat, elhagyhat, meghalhat vagy elmúlhat a vonzódás a felek között

– tette hozzá Buss.

Korábban egy tanulmány sem tudta bizonyítani, hogy az emberek hajlamosak a monogámiára vagy sem. Az Oxfordi Egyetem nemrégiben összefüggést keresett a gyűrűs ujj hosszúsága és a személyek hűsége között, de konzekvenciát nem tudtak levonni belőle.

(via Independent)

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik