Tudomány

Íme, a robothernyó, ami zöld fénnyel táplálkozik

A lágy robotika egyre fontosabb szerepet kap a kutatásokban.

Amikor a robotikáról beszélünk, rendszerint nagy, hangos, darabos mozgású szerkezetekről van szó, amelyek jelentős része az ember, vagy valamilyen emlős mozgását próbálja utánozni. A robotok egyre könnyebben, természetesen mozognak, de a fejlesztések még mindig nagyon messze vannak attól, hogy megközelítsék az eredetit.

A „soft robotics”, azaz lágy robotika tudományága éppen ezért egy teljesen más megközelítést alkalmaz, és a természettől kölcsönzi az alapanyagokat. Azon belül is kerüli a merev, kemény elemekből építkező mintákat, és inkábba lágy, szerves struktúrákat keresi, illetve igyekszik másolni annak mozgásformáit.


LCE_caterpillar by PopSci

Ezen az úton járnak a Varsói Egyetem kutatói is, akik egy olyan, pár milliméteres, hernyó formájú robotot alkottak, ami nagy hatással lehet a terület jövőjére. Ez az apró robot egy speciális anyag, az úgynevezett Liquid Crystalline Elastomers felhasználásával készült, amiben az a különleges, hogy nincs szükség meghajtásra, akkumulátorra, motorra, mivel a zöld fényből szerzi be a mozgáshoz szükséges energiát.

Ez a kis videó jól mutatja, hogy valóban egy hernyóra emlékeztető mozgással halad előre a robot. Bár itt egy sima felületen igyekszik előre a fényevő hernyó, de a kutatók azt állítják, hogy ennél sokkal bonyolultabb körülmények között, lejtőn, emelkedőn, szűk résekkel is boldogul, sőt eközben a súlyának tízszeresét meghaladó teher hordozására is képes.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik