Tudomány

Íme, a robothernyó, ami zöld fénnyel táplálkozik

Horváth Balázs
Horváth Balázs

újságíró. 2016. 08. 21. 13:01

A lágy robotika egyre fontosabb szerepet kap a kutatásokban.

Amikor a robotikáról beszélünk, rendszerint nagy, hangos, darabos mozgású szerkezetekről van szó, amelyek jelentős része az ember, vagy valamilyen emlős mozgását próbálja utánozni. A robotok egyre könnyebben, természetesen mozognak, de a fejlesztések még mindig nagyon messze vannak attól, hogy megközelítsék az eredetit.

A „soft robotics”, azaz lágy robotika tudományága éppen ezért egy teljesen más megközelítést alkalmaz, és a természettől kölcsönzi az alapanyagokat. Azon belül is kerüli a merev, kemény elemekből építkező mintákat, és inkábba lágy, szerves struktúrákat keresi, illetve igyekszik másolni annak mozgásformáit.


LCE_caterpillar by PopSci

Ezen az úton járnak a Varsói Egyetem kutatói is, akik egy olyan, pár milliméteres, hernyó formájú robotot alkottak, ami nagy hatással lehet a terület jövőjére. Ez az apró robot egy speciális anyag, az úgynevezett Liquid Crystalline Elastomers felhasználásával készült, amiben az a különleges, hogy nincs szükség meghajtásra, akkumulátorra, motorra, mivel a zöld fényből szerzi be a mozgáshoz szükséges energiát.

Ez a kis videó jól mutatja, hogy valóban egy hernyóra emlékeztető mozgással halad előre a robot. Bár itt egy sima felületen igyekszik előre a fényevő hernyó, de a kutatók azt állítják, hogy ennél sokkal bonyolultabb körülmények között, lejtőn, emelkedőn, szűk résekkel is boldogul, sőt eközben a súlyának tízszeresét meghaladó teher hordozására is képes.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Röszke, 2015. szeptember 15.
A határzárként használt vasúti vagon a magyar-szerb határon, Röszke térségében 2015. szeptember 15-én. Ezen a napon hatályba léptek a migrációs helyzet miatti új szabályozások.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.