Tudomány
Builder Fitting Insulation Boards Into Roof Of New Home

Még véletlenül se álljon neki nyáron szigetelni

24.hu
24.hu

2016. 08. 15. 12:17

Vitán felül az ősz a legalkalmasabb otthonunk hőszigetelésére, és nem csak azért, mert a gyerekek iskolában vannak, és nem lábatlankodnak az állványok körül.

Először is ősszel sok forgalmazónál jelentős kedvezményekkel juthatunk hozzá a kiszemelt alapanyagokhoz. A hőszigetelés tartós, hosszú távú befektetés, de nem olcsó, így nem mindegy, mennyiért tudjuk beszerezni a hozzávalókat, hiszen annál gyorsabb a megtérülés.

Talán ennél is fontosabb a hőmérséklet – nem véletlen, hogy a téli és a nyári időszakot nem ajánlják a szigeteléshez. A nyári forróságban például a ragasztó megéghet, és nem fogja tartani megfelelően a szigetelést, de  a vakolatot kötésére is károsan hathat,  így érdemes beépítésével megvárni az őszt. A tél meg már természeténél fogva nem alkalmas az ilyesfajta munkák elvégzésére.

Ha már szigetelés: azért érdemes legkésőbb ősszel elvégezni, mert télen már élvezhetjük is a melegebb, komfortosabb és nem utolsósorban jóval olcsóbban fűthető otthon pozitív hatásait. Azaz egy ősszel elvégzett hőszigetelés télen máris elkezdi visszatermelni a ráfordítást.

A tavasz mellett ugyancsak az ősz alkalmas futónövények ültetésére. Hogy ennek mi köze a szigeteléshez? Ma már tudott, hogy a növénnyel befuttatott falak hőszigetelő képessége sokkal jobb, mint ha csupaszon hagyjuk őket. Nyáron a futónövény takarta falak felszíne akár 20-30 fokkal hűvösebb, mint a napsugárzásnak kitett homlokzatoké. Télen a lombozat és a fal közötti légréteg segít, ám hogy pontosan mennyit spórolhatunk így a fűtéssel, azon ma még a szakemberek is vitatkoznak.

Ha nem akarunk vadszőlővel vagy borostyánnal kísérletezni, inkább gyors és kiszámítható eredményt szeretnénk, akkor érdemes egy egyetlen ősz alatt beépíthető rendszert választanunk.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.