Tudomány

A vadlibák réme a lézeres madárijesztő

A madárijesztő egy igen egyszerű technika: fogj egy figurát, ami elijeszti a hívatlan tollasokat. Persze ez nem a 21. század lenne, ha megmaradna ilyen kezdetlegesnek az ősi technológia.

Mi van akkor, ha egy modern gazda kissé felturbózná unalmas madárijesztőjét? Mi mást használhatna fel, mint a lézert?

A Vancouver-sziget farmerjeit az utóbbi időben egyre több liba “terrorizálja”. Na jó, nem magukat a termelőket fenyegetik az állatok, de a terményeiket keményen megdézsmálják. A probléma megoldására Peter Rashleigh és öt másik mérnök egy elsőre meglepőnek tűnő módszert dolgozott ki: egy olyan lézerrendszert, amely éjszakánként automatikusan lép működésbe, bizonyos időközönként megvilágítva a mezőt, és ezzel elüldözve a dézsmálókat.

Az egyébként szintén farmer Rashleigh szerint a libákat már igen alacsony energiájú fénnyel is el lehet kergetni, a zöld színű lézer pedig különösen alkalmas a feladat ellátására. A fejlesztő úgy látja, a libák nem csak otthonában, a Saanich-félszigeten okoznak problémát. A madarak Kanada-szerte előszeretettel pusztítják a búzához és árpához hasonló szemes termények hajtásait.

A hiánypótló szerkezet helyszíni tesztelése még hátravan, de ha a próbák és a finomítások sikeresen lezajlottak, már csak idő kérdése lesz, hogy lézerrel kergessék el a gazdák a nem kívánt látogatókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik