Tudomány

Jöhet az önmagát gyógyító ruha

Elszakadt a nadrág, felfeslett a harisnya, foszlik a pulóver? Csak beletesszük a csodazselébe, és meggyógyul.

Amikor valamilyen sérülést szenved a ruházatunk, jó esetben megjavítjuk mi magunk (ha értünk hozzá), megjavíttatjuk mással (ha van rá pénzünk) vagy veszünk újat (ha van még több pénzünk). Rosszabb esetben kidobjuk és bosszankodunk. Szerencsére nem csak nekünk vannak ilyen problémáink, hanem tudósoknak is, akik már dolgoznak a megoldáson. A PennState University kutatói egy olyan “csodazselé” előállításával kísérleteznek, amely összeforrasztja a ruhák alapanyagait.

A baktériumokat és élesztőt tartalmazó folyadék laboratóriumi körülmények között működőképesnek tűnik. Melik C. Demirel kutatómérnök szerint a hagyományos textil alapú szöveteket képes jó hatásfokkal “összeragasztani” az anyag, bár igazából a dolognak nincs sok köze a szoros értelemben vett ragasztáshoz, inkább egyfajta öngyógyító folyamatként írható le. Az eljárás videón is megtekinthető.

Ahogy látható, a folyamat nem is túl bonyolult: tegyük egymásra és szorítsuk össze a szétszakadt anyag széleit, majd pár csepp a varázslöttyből, meleg víz, néhány perc, és kész. Ugyan a végeredmény még kissé “sorjás”, tehát nem varratmentesen gyógyul meg a sérülés, de a befoltozott szövet erős marad és hajlékonyságát sem veszíti el.

Az eljárás lényege, hogy a speciális anyag a szétszakadt szálak között pozitív és negatív töltésű polielektrolit bevonatot képez, amely segíti a szálak összefonódását és öngyógyulását. A kutatók egyes tintahalakban találtak hasonló anyagot, amely az állatok testének öngyógyításáért felel, innen jött az ötlet. Az viszont még a jövő zenéje, mikor lesz a csodalötty a boltok polcain a mosószer és az öblítő mellett, a kutatóknak most az anyag laboratóriumi előállítását kell megoldaniuk, valamint annak pontosítását, hogy milyen szövetekhez milyen pontosan összeállítású zselét érdemes használni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik