Tudomány

Betegségeket is okoz a globális felmelegedés

Rátfai Gábor
Rátfai Gábor

újságíró. 2016. 08. 11. 11:33

Egy friss tanulmány szerint nemcsak a növekvő vízszint miatt elmerülő parti városokért kell aggódnunk, de nemsokára búcsút inthetünk a sushinak is.

A modern kor és a fejlett élet az egyértelmű előnyök mellett számos hátránnyal is jár, így rögvest említhető a globális felmelegedés, mely olyan területeken is problémát okoz, amiken nem is feltétlenül gondolnánk. Ez derül ki többek közt abból a kutatásból, melyet a  Proceedings of the National Academy of Sciences tett közzé, és első ízben olvashatunk benne arról, hogy egy új téren is problémához vezet a tengerek és óceánok melegedése.

Ebben az áll, hogy a vízfelszínközeli réteg hőmérsékletének növekedése szoros kapcsolatot mutat a vibrio baktériumok terjedésével, melyek megbetegíthetik az embert is. Jelenleg több mint 100 vibrio faj ismert, és ezek közül nagyjából egytucatnyi tehet kárt az egészségünkben, melyek közül az egyik legismertebb a halálos kolerát jelenti, de akad itt még gyomorpanasz és vérmérgezés is, szóval nem szabad elbagatellizálni a dolgot. A tanulmány szerint az elmúlt években az északi óceánokban a hőhullámok idején pancsolók megbetegedéseinek száma egyértelmű emelkedést mutat.

A kutatók planktonokat is vizsgáltak az Északi-tenger és az Atlanti-óceán északi területeiről, és megállapították, hogy az elmúlt 50 évben a hőmérséklet emelkedése a csírák számának növekedését is magával hozta, ami ugyan nem nevezhető egyértelmű következménynek, de viszonylag erős bizonyítéka a hipotézisnek. Ugyanakkor azt is fontos megjegyezni, hogy nem ez az első olyan megfigyelés, ami azt mondja, hogy a vibrio baktériumok tönkrevághatják a vakációnkat, bár konkrétan a felmelegedéssel eddig még nem hozta összefüggésbe őket senki.

Az elmúlt hónapban megjelent másik tanulmány szerint ezek az apró kis bajkeverők a tengerekben úszó kicsiny, de el nem bomló műanyagdarabok miatt is okozhatnak problémákat. Éppen ezért a szakértők azt ajánlják, hogy mielőtt a vízbe megyünk, a sebeinket valamilyen formában takarjuk el, és kerüljük a tenger nyers vagy félig átsült gyümölcseit, főleg akkor, ha netán májbetegek, cukrosok vagy esetleg HIV-esek vagyunk. Ennyit a sushiról és a nudista úszkálásról…

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

tramp sleeping rough on the street
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.