Tudomány

Ha ilyen lenne a Pokémon Go, még többen használnák

Horváth Balázs
Horváth Balázs

újságíró. 2016. 08. 06. 12:02

A Pokémon Go viharos sikere nem csak arra volt, jó, hogy totálisan megőrjítse az embereket, hanem arra is, hogy a kiterjesztett valóság (AR) ismét nagy lendületet kapjon. A virtuális és a való világ elemeinek kombinálása évek óta ismert technológia, de az utóbbi időszakban a virtuális valóság (VR) sokkal nagyobb hangsúlyt kapott.

A felhajtás még arra is jó, hogy ilyenkor olyan tudományos projektek is figyelmet kapjanak, mint például az MIT Interactive Dynamic Video kutatása. A bátran interaktív dinamikus videóként fordítható ötlet azt a lehetőséget feszegeti, hogy mi lenne, ha a játékokban, szoftverekben megjelenő virtuális elemek, szereplők valamilyen kapcsolatba léphetnének a fizikai világgal.

Erre nem is lehetne jobb példát hozni a Pokémon Gónál, ahol a szörnyek jelenleg megjelennek ugyan a WC-deszkán, az autó kormányán, vagy a bokorban, de csak passzív szereplők, és nincs semmilyen kontakt a környezettel. Az MIT kutatói azzal kísérleteznek, hogy miként lehetne szimulálni annak a bizonyos bokornak a mozgását, azt a képzetet keltve, mintha valóban hatással lenne egyik a másikra.

Ahogy ők mondják, ezt 3 dimenziós tereptárgyak létrehozásával is meg lehetne oldani (ahogy a filmekben is), de ez jelentős költséggel járna. Ezért inkább azt kutatják, hogy egy-egy hétköznapi tárgy miként reagál a rezgésekre. Különböző erősségű, amplitúdójú vibrációknak tesznek ki a valós világban megtalálható tárgyakat, amiből már következtetéseket vonhatnak le arra vonatkozóan, hogy bármilyen egyéb objektum hogyan reagálna ugyanerre.

Az egész teóriát egy videóban foglalja össze a csapat egyik tagja, amiből az is kiderül, hogy a tudomány azért néha kifejezetten vicces is tud lenni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Kommentek

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.