Tudomány

Végre megtudhatod, mi történik az égbe lőtt lövedékkel

Az biztos, hogy visszaesik a földre, de vajon elég veszélyes ahhoz, hogy aggódnunk kellene?

Magyarországon szerencsére nem a fegyverek, hanem inkább a pálinka kerül elő, ha ünnepelni kezdünk. Sok közel-keleti országban, USA egyes államaiban bevett szokás a levegőbe való lövöldözés, ami tényleg elég látványos kifejezése az örömnek, de egyre több kutatás bizonyítja be, hogy van félnivalója annak, aki ilyenkor a közelben (vagy akár a távolban) tartózkodik.

A fegyver levegőbe való elsütését, illetve annak következményét sokan tesztelték már: ott van például a Mythbuster csapata, egy elég részletes tanulmányt közölt a témában a Forensic Outreach is, de aki inkább vizuális típus, annak a Techinsider videója ajánlott. A lényeg:

ne nagyon akarjatok levegőbe lövöldözni, mert a lövedék az bizony visszaesik a földre, és sérüléseket okozhat.

Durván leegyszerűsítve nagyjából két forgatókönyv létezik: ha sikerül(ne) tökéletesen függőlegesen elindítani a lövedéket, akkor az történne, hogy olyan 3,2 km-es magasságban állóra lassulna, szépen megfordulna, majd elkezdené útját vissza a föld felé. Szerencsére azt a sebességet (kb. 2800 km/óra) már nem lenne képes elérni, amivel a fegyverből kirepült, de a gravitációs hatás miatt (számolva a légellenállással és a széllel) akár a 300-400 km/h-s sebességet így is elérheti. Ez egyébként bőségesen elegendő az emberi koponya átütéséhez, a bőrről és egyéb lágy részekről nem is beszéve.

Mivel a fegyver függőleges elsütése az esetek elenyésző hányadában jön össze, a helyzet ekkor még rosszabb. A mennyiben a lövedék valamilyen röppályára tud állni (pl. egy 45 fokos szög esetében), az előbb említett 0 km/órára való (elméleti) lassulás egyáltalán nem történik meg, a holtpontot elérő lövedék az eredeti sebesség egy részének megtartásával, illetve egy idő után annak növelésével halad tovább, ami miatt még jobban felgyorsulhat, és még komolyabb sérüléseket okozhat.

És okoz is: évente több száz olyan, időnként végzetes balesetről is érkeznek beszámolók, amikor gyanútlan emberek fejsérülést szereznek a lehulló lövedékek miatt. Éppen ezért a világ legtöbb országában törvényileg tiltják az ünneplés közbeni fegyverropogtatást. Jöjjön inkább az a pálinka!

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik