Tudomány

Szoftveres alapon ijesztget halálba az új horrorfilm

A film készítésében fontos szerepet vállal a mesterséges intelligencia is.

A mesterséges intelligencia, azaz a gépek, szoftverek által végzett „gondolkodás” úgy szivárog be az életünkbe, hogy nem is nagyon vesszük észre. Mobilos appokban, webes szolgáltatásokban már most működnek olyan algoritmusok, amelyek próbálják kitalálni, hogy mire van szükségünk, mely infóra vagyunk kíváncsiak, de botokkal beszélgethetünk a chat programokban is.

De mi történik akkor, ha a mesterséges agyat kreatív folyamatokba vonjuk be? Lehetséges szoftverekre, adatokra, egyesekre és nullákra bízni az alkotást? Teljességgel még valószínűleg nem (bár volt már ilyen próbálkozás, de nem nagyon élvezhető), de részben egészen biztosan. Ezt gondolja a Greenlight Essentials csapata is, akik Impossible Things néven egy olyan horrorfilmet akarnak tető alá hozni, amitől garantáltan mindenki frászt kap.

A Kickstarteren feltűnő produkció tehát csak részben alapoz a mesterséges intelligenciára, azon belül is a Natural Language Processing (NLP) módszerére. Az ebben rejlő erőt arra használják a készítők, hogy elemezzék a neten megtalálható, már elkészült horrorfilmek sztorijait, és összevessék az általuk elért sikerekkel. E folyamat során olyan adat halom jön létre, aminek a megfelelő elemzésével, olvasható formába öntésével eldönthető, hogy milyen témában, sztorival forogjon az a bizonyos film.

Mindehhez a csapat írt egy szoftvert, ami a melót elvégzi, illetve erre ráhúztak a grafikus felületet, ami látványos formában megmutatja, hogy mi merre hány méter. Azaz mi az, amitől az embereket halálba lehet ijesztgetni, de ami egyben szórakoztató is, és talán nem túlságosan durva. Az adatgyűjtés elég jól halad, az eddigi eredményeket pedig egy rövid előzetes prezentálja, ami a bemutatkozó videóban meg is nézhető.

Ebből egyelőre annyi derül ki, hogy a szokásos kliséket (hosszú hajú lány fehér ruhában, izgő-mozgó kameravezetés, családi tragédia, szellemek) vonultatja fel, de ettől még könnyen lehet, hogy az évezred horrorja van készülőben. A projektre szépen csorog a pénz, két hónap múlva ki is derülhet, hogy elkészülhet-e vagy sem. (Kínzó kérdés: a kampány sikerét a mesterséges intelligencia nem mondja meg előre?)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik