Tudomány

Macskaszéklet hozhatja el a rák ellenszerét

A legváratlanabb helyről érkezhet segítség, de még időbe tart, hogy az emberi gyógyászatban is megjelenjen.

A macskaürülékben megtalálható toxoplasma gondii nevű parazita egy nem túl barátságos egysejtű eukarióta endoparazita, ami növeli a skizofrénia és más mentális zavarok kialakulásának kockázatát. Ugyanakkor van egy másfajta tulajdonsága is, ami a rák elleni küzdelemben játszhat fontos szerepet.

A Dartmouth’s Geisel School of Medicine kutatásai szerint egerekben a parazita specifikus fehérjéket termel, melyek arra késztetik a szervezet immunrendszerét, hogy megtámadja a petefészek rákos sejtjeit, és így eredményes lehet a tumorral szembeni küzdelemben. A PLOS Genetics nevű folyóiratban megjelent írás szerint a korábbi kutatásokra épülő friss eredmények alapján lehet készíteni egy olyan toxoplasma gondii alapú vakcinát, mely nem csak a petefészekrákot, hanem másfajta tumorokat is képes gyógyítani, legalábbis az egerekben.

cancer cells

A petefészekrák egyik legrosszabb tulajdonsága, hogy egészen addig nem lehet kimutatni, amíg áttétessé nem válik, tehát meg nem jelenik más szövetekben és szervekben. Ennek eredményeként a nők körében az ötödik leghalálosabb rákos betegség, ami az Amerikai Rákkutató Társaság szerint évi 14 000 életet követel. Klinikai kísérletek már vannak a Listeria monocytogenes nevű, fakultatív anaerob baktériummal, mely a hasnyálmirigy daganatok kezelésében játszhat fontos szerepet, és lényegében az immunrendszert késztetné támadásra.

A T. gondii hasonlóan működhetne, ám szem előtt kell tartani, hogy ami működik az egerek esetében, az nem mindig működik embereknél, de a tudósok reménykednek benne, hogy képesek lesznek olyan terápiák kidolgozására, melyek sikerrel vehetik fel a harcot a legagresszívebb daganatos megbetegedések ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik