Tudomány

Megkezdte utolsó útját a Solar Impulse 2

Ez világkörüli útja legnehezebb szakasza.

A Solar Impulse 2 vasárnap hajnalban szállt fel Kairóból, hogy aztán 48-72 órán belül landoljon Abu-Dzabiban, ahonnan több mint egy éve kelt útra. A napelemes repülőgépet az utolsó szakaszon Bertrand Piccard vezeti. A startot korábban az 58 éves svájci pilóta gyomorbántalmai és a kedvezőtlen időjárás miatt el kellett halasztani.

A repülő 17 etapban kerüli meg a Földet, az út szervezői szerint az utolsó a legnehezebb szakasz, mert a Közel-Kelet feletti átkelést tilalmi zónák, mindenekelőtt azonban az időjárás és termikek – a környező levegőhöz képest melegebb és ezért emelkedő légtömegek – nehezítik.

Bertrand Piccard honfitársával, André Borschberggel felváltva vezette a gépet, amelynek 2015. március 9-én kezdődött körútjával a megújuló energiák fontosságára és az innováció erejére akarják felhívni a figyelmet. A 2,3 tonnás járművet 17 ezer napelem működteti, szárnyai szélesebbek, mint egy Boeing 747-esé. A nappal felvett és tárolt energiával éjszaka is képes repülni. A projekt 2002-ben indult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik